Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 7 червня 2018 року.

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ ФАКТОРІВ, ПОВ’ЯЗАНИХ З СОЦІАЛЬНО-ПОБУТОВИМИ УМОВАМИ ПРОЖИВАННЯ НА РИЗИК РОЗВИТКУ ТУБЕРКУЛЬОЗУ СЕРЕД ОКРЕМИХ ГРУП НАСЕЛЕННЯ
Олена Андріївна Ткач, Квітослава Деонізівна Мажак, Лідія Кіндратівна Голубченко, Галина Степанівна Демчук, Галина Степанівна Мацех, Ольга Іванівна Савчак, Наталя Павлівна Багрило, Тетяна Василівна Мельничук

Остання редакція: 2018-05-15

Аннотація


В зв’язку з  скороченням об’ємів масових обстежень і низьким рівнем санітарної грамотності населення назріла необхідність  селективного підходу до виявлення хворих на туберкульоз (ТБ).

Дослідження проводилось на основі даних опитування вперше виявлених хворих на ТБ (І група, n= 156) і здорових осіб, у яких не виявлено змін, пов’язаних з туберкульозним процесом (ІІ група, n=126). Групи були репрезентативні за віком і статтю. Статистична значимість різних кількісних показників визначалась з допомогою критерію Манна-Уітні. Для оцінки впливу досліджуваних факторів на індивідуальний ризик розвитку ТБ розраховувався коефіцієнт відношення шансів (ВШ). Виявлено зворотню залежність ризику розвитку ТБ і числа осіб, які спільно проживають, що в значній мірі обумовлено сімейним станом хворих І групи: 37,2 % не мали сім’ї. Встановлено, що ризик розвитку ТБ підвищується при незадовільних умовах проживання (відношення шансів (ВШ) – 8,6 (5,25; 14,45; Р˂0,001), доході нижче прожиткового мінімуму (ВШ -2,5(2,21; 3,01; Р˂0,001). Фактори ризику розподілились по мірі зменшення значимості: недостатня житлова площа, проживання в окремих домогосподарствах, проживання в гуртожитку, низький рівень доходу на 1 члена сім’ї.

Отримані результати дають можливість проводити цільові заходи з активного виявлення ТБ серед осіб з підвищеним ризиком розвитку цього захворювання, що сприяє підвищенню виявлення на 1000 обстежених і зниженню вартості виявлення 1 хворого.