Остання редакція: 2018-04-04
Аннотація
Дацишин Наталія, Середюк Марта-Андріана, Гринів Надія, Дехтяр Діана
ГІГІЄНІЧНА ЕКСПЕРТИЗА ПЛОДІВ ЦИТРУСОВИХ
Кафедра гігієни та екології
Науковий керівник: к.мед.н., доц. З. Б. Суслик
ДВНЗ «Івано-Франківський національний медичний університет»
м. Івано-Франківськ, Україна
Актуальність: найбільшим попитом серед українських споживачів із фруктів користуються цитрусові. Серед цитрусових плодів частка мандаринів становить 42%. Цитрусові плоди мають істотне значення у забезпеченості організму людини вітамінами і мінеральними речовинами.
Мета: вивчити органолептичні показники, особливості хімічного складу.
Завдання: дослідити органолептичні властивості цитрусових, хімічний склад і безпечність, провести порівняльний аналіз різних сортів мандарин.
Матеріали і методи її виконання: проведено анкетування студентів 3-4 курсів медичного факультету за спеціально розробленою анкетою. Дослідження органолептичних і фізико-хімічних показників проводилося за стандартними методиками.
Отримані результати: за результатами проведених досліджень, а саме анкетувань, виявлено, що для опитуваних найвідоміші різновиди мандаринів є клементини з Іспанії. Студенти надають перевагу зовнішньому вигляду цитрусових. Найбільша частка опитуваних вибирає мандарини зі солодким смаком. 66% анкетованих надають перевагу великим за розміром плодам. Для студентів важливо, щоб мандарин був ідеального зовнішнього вигляду. 91% студентів знає, що мандарини – джерело водорозчинних вітамінів, а 64%, що найбільша кількість ефірної мандаринової олії міститься у шкірці.
Висновок: найбільш привабливими за органолептичними ознаками ( зовнішній вигляд, смак, аромат, соковитість ) є клементини і танжерини. Тому, рекомендуємо вживання безпечних і якісних різних сортів мандарин для профілактики гіповітамінозу С, для запобігання відкладанню холестерину на стінках судин, для покращення роботи печінки, для захисту серця і судин від атеросклерозу.