Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 14 червня 2017 року

Розмір шрифту: 
Метонат для симптоматичного лікування метаболічних кардіопатій у хворих з лімфопроліферативними захворюваннями
Людмила Володимирівна Радецька

Остання редакція: 2017-05-31

Аннотація


Метонат для симптоматичного лікування метаболічних кардіопатій у хворих з лімфопроліферативними  захворюваннями

Мандзій З.П., Радецька Л.В., Крамар Л.Т., Вибирана Р.Й. Сидоренко О.Л.

ДВНЗ Тернопільський Державний медичний університет ім. І.Я.Горбачевського

Під терміном «вторинна кардіоміопатія» мається на увазі група специфічних уражень міокарда з різною етіологією, викликаних фізико-хімічними або біохімічними порушеннями метаболізму. Якщо етіологія первинної кардіоміопатії залишається не встановленою, то вторинна кардіоміопатія завжди розвивається на фоні патологічних станів інших органів, або їхніх системних захворювань.

Мета: Застосування для комплексного лікування хворих з лімфопроліферативними захворюваннями метонату.

Матеріали і методи: Всього в дослідженні прийняло участь 36 пацієнтів різних вікових груп, як з гострим так і з хронічним перебігом хвороби і різною тривалістю захворювання. Всім хворим проводили ЕКГ.  Основними методами дослідження, що були використані: загальноклінічні та біохімічні. Так у хворих з гострими та хронічними лімфопроліферативними захворюваннями спостерігалась задишка, яка посилювалась при фізичному навантаженні, серцебиття. На ЕКГ спостерігались дифузні зміни міокарда. Нами було обстежено 36 пацієнта з хронічною лімфоїдною та гострою лімфоїдною лейкеміями. При допомозі загальноклінічних методів дослідження нами було встановлено наявність у хворих кардіопатій. Зрозуміло, що патогенетичним лікуванням кардіопатій є призначення препаратів метаболічного ряду.  Останніми роками широко застосовується препарат метонат , який призначається  для довенного введення хворим по 5 чи 10 мл.  Препарати покращують метаболічні і перекисно -  відновні процеси у серцевому мязі.

Висновки:1.  При лікуванні вторинної кардіоміопатії основна увага приділяється поліпшенню метаболічних процесів, максимального збільшення серцевого викиду і профілактики подальшого зменшення скоротливої здатності м’яза серця.

2, Використання метаболічного препарату  метонату покращує метаболічні процеси серцевого мязу що приводить до зменшення задишки, частоти серцевих скорочень і покращення стану пацієнтів.

 

 

 

 


Повний текст: PDF