Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 14 червня 2017 року

Розмір шрифту: 
Корекція анемічного синдрому у хворих з лімфопрліферативними захворюваннями
Людмила Володимирівна Радецька

Остання редакція: 2017-05-31

Аннотація


Корекція анемічного синдрому у хворих з лімфопрліферативними захворюваннями

Мандзій З.П., Радецька Л.В., Крамар Л.Т., Вибирана Р.Й., Скакун Л.М.

ДВНЗ Тернопільський державний медичний університет ім. І.Я.Горбачевського

Анемія – симптом, який найбільш часто відмічають у хворих із злоякісним пухлинним процесом. Вона може розвиватися як у онкологічних, так і у  онкогематологічних пацієнтів. Анемія є як проявом захворювання, так і ускладненням хіміотерапії (ХТ).

Мета: Застосування для комплексного лікування хворих з гемобластозами гемотрансфузій.

Особливу роль в усуненні анемії при гемобластозах та ускладнень після ХТ є гемо трансфузії.

Матеріали і методи: Всього в дослідженні прийняло участь 29 пацієнтів різних вікових груп, як з гострим так і з хронічним перебігом хвороби і різною тривалістю захворювання. У цих хворих визначалися кількість гемоглобіну, еритроцитів, лейкоцитів та вмісту заліза в сироватці крові. Основними методами дослідження, що були використані: загальноклінічні та біохімічні.

Результати: В результаті досліджень встановлено, що у хворих з гострими та хронічними лімфоцитарними лейкеміями має місце анемія різного ступення важкості, а саме; І ступінь — легка анемія (рівень гемоглобіну нижчий від нормальних значень, в межах  100-110 г/л) був у 8 пацієнтів.  ІІ ступінь — помірна анемія (рівень гемоглобіну становив 79–89 г/л) у 9 пацієнтів; ІІІ ступінь — виражена анемія (рівень гемоглобіну 79–65 г/л)  у 7 пацієнтів; ІV ступінь — тяжка або загрозлива для життя анемія (рівень гемоглобіну ≤64 г/л) виявили у 5 пацієнтів. В гематології  перспективним методом лікування анемії є використання гемотрансфузій. Серед переваг гемотрансфузій - швидке відновлення рівня гемоглобіну та покращення якості життя хворого. Однак до негативних наслідків належать короткочасний ефект, післятрансфузійні ускладнення,   Згідно з останніми  рекомендаціями EORTC показанням для проведення гемотрансфузій є рівень гемоглобіну <80 г/л.

Висновки: 1. Використання гемотрансфузій для лікування анемічного синдрому при лімфопроліферативних захворюваннях є перспективним методом терапії.
2. Враховуючи доступність даного методу лікування, саме  гемотрансфузії застосовуються найчастіше для лікування анемічного синдрому в онкогематології.

 

 


Повний текст: PDF