Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 14 червня 2017 року

Розмір шрифту: 
ЗМІНИ ПОКАЗНИКІВ ПЕРИФЕРИЧНОЇ КРОВІ У ЩУРІВ ПРИ ВЖИВАННІ ВОДИ З РІЗНИМИ КОНЦЕНТРАЦІЯМИ ФОСФОРУ
Олена Володимирiвна Лотоцька

Остання редакція: 2017-05-31

Аннотація


ЗМІНИ ПОКАЗНИКІВ ПЕРИФЕРИЧНОЇ КРОВІ У ЩУРІВ ПРИ ВЖИВАННІ ВОДИ З РІЗНИМИ КОНЦЕНТРАЦІЯМИ ФОСФОРУ

Лотоцька О.В., Кондратюк В.А., Сопель О.М., Крицька Г.А.

Одними з найнебезпечніших забруднювачів поверхневих вод в останні роки стали сполуки фосфору, які надходять туди зі стічними водами з міст, підприємств та сільськогосподарських угідь.

Метою даної роботи було вивчити вплив питної води з різними концентраціями фосфору на організм піддослідних щурів. 1-а група була контрольною і вживала відстояну воду з міського водогону. П’ять наступних отримували для пиття воду з добавкою фосфору в дозах 100,0; 10,0; 1,0; 0,1; 0,01 мг/дм3 у вигляді монофосфату натрію, який використовується в косметичній промисловості, при виробництві мила, зубних паст і шампунів, входить до складу пральних порошків. Було встановлено, що піддослідні тварини впродовж усього експерименту за зовнішнім виглядом та поведінкою не відрізнялися від контрольної групи. Суттєвої різниці в прирості маси тіла впродовж досліду під впливом води з різними концентраціями фосфору не було.

При вивченні показників периферичної крові в різних групах щурів було встановлено, що статистично вірогідні зміни еритропоезу спостерігалися лише у тварин, які вживали воду з вмістом фосфору в концентрації 100,0 мг/дм3. В них через 6 місяців відмічалася зменшення кількості еритроцитів на 19,6 % та гемоглобіну на 13 %. Виражені зміни кількості лейкоцитів спостерігалися у тварин, які вживали воду з вмістом фосфору в концентрації 100,0 і 10,0 мг/дм3. Через 1 місяць після початку досліду у них відмічалося зменшення кількості лейкоцитів на 23,3 і 24, 3 % , а через 3 місяці  - збільшення на 29,7 і 62,9 % відповідно. Через 6 місяців, кількість лейкоцитів нормалізувалася. Одержані результати свідчать про негативний вплив питної води з різними концентраціями фосфору на організм піддослідних тварин  і доцільність подальших досліджень.


Повний текст: PDF