Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 14 червня 2017 року

Розмір шрифту: 
КОМПЛЕКСНА ТЕРАПІЯ КОКСАРТРОЗІВ У ХВОРИХ З КОМОРБІДНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ
Євген Анатолійович Лимар

Остання редакція: 2017-05-29

Аннотація


КОМПЛЕКСНА ТЕРАПІЯ КОКСАРТРОЗІВ У ХВОРИХ З КОМОРБІДНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ

Лимар Є.А., Цвях А.І.

ВДНЗ «Тернопільський державний медичний університет

ім. І.Я. Горбачевського МОЗ України»

Протягом останніх років спостерігається підвищення рівня захворюваності опорно-рухової системи, яке зумовлене різноманітними патогенними факторами. Коксартрози виникають виникають внаслідок дистрофічних змін у суглобах. Часто це захворювання спостерігається на тлі коморбідної патології. Хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту (ХЗШКТ), з одного боку, призводять до метаболічних порушень в організмі, що сприяє розвитку дистрофічних змін у суглобах ,з іншого боку, обмежують арсенал лікарських засобів внаслідок їх негативного впливу на ШКТ. Тому пошук нових безпечних методів комплексного лікування є актуальним.  Метою нашого дослідження був аналіз ефективності застосування вольтарену емульгелю у лікуванні коксартрозів у хворих з коморбідною патологією (ХЗШКТ). Нами обстежено 46 пацієнтів з коксартрозами. З них у 22 чоловік діагностовано хронічні гастродуоденіти, у 16 – хронічні холецистити, у 8 – хронічні панкреатити. Всі пацієнти розділені на 2 групи. 1 група (20  чоловік) отримувала традиційне лікування, в тому числі, ін’єкційні та пероральні нестероїні протизапальні препарати. 2 група хворих (26 чоловік) замість ін’єкційних  та пероральних не стероїдних препаратів отримувала вольтарен емульгель тричі на добу шляхом нашкірного втирання в ділянку уражених суглобів. Тривалість лікування 14днів. Вольтарен емульгель - нестероїдний протизапальний засіб для зовнішнього застосування. Основним механізмом дії якого є пригнічення біосинтезу простагландинів. Місцева терапія не поступалась ефективністю ін’єкційному та пероральному способам застосування препаратів. У 12 (60,0 %)досліджуваних пацієнтів 1 групи спостерігались загострення ХЗШКТ. У хворих 2 групи загострень ХЗШКТ не було. Отже, ефективність лікування склала 100,0 %.

Таким чином, можна зробити висновок, що застосування вольтарену емульгелю у пацієнтів з коксартрозами на тлі ХЗШКТ, забезпечує не лише адекватне лікування, а й профілактику загострень ХЗШКТ.

 

 

 


Повний текст: PDF