Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 14 червня 2017 року

Розмір шрифту: 
ВАРІАНТИ КРОВОПОСТАЧАННЯ СЕРЦЯ У РІЗНИХ ВИДІВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ТВАРИН
М.С. Гнатюк

Остання редакція: 2017-05-25

Аннотація


УДК: 612.172.014.3:6

ВАРІАНТИ КРОВОПОСТАЧАННЯ СЕРЦЯ У РІЗНИХ ВИДІВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ  ТВАРИН

Гнатюк М.С., Татарчук Л.В , Слабий О.Б.

ДВНЗ“Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України”

 

Серце та його судини до сьогоднішнього дня є  предметом вивчення клініцистами та морфологами, що пов'язано з розповсюдженням патологій серцево-судинної системи, їх зростанням, частою інвалідністю та смертністю населення від вказаних захворювань. Метою даної роботи було дослідити особливості кровопостачання серця у різних видів дослідних тварин, які широко використовуються в експериментах.

Макроскопічними, ангіографічними, морфометричними методами досліджені типи кровопостачання  непошкодженого серця у білих мишей, білих щурів, морських свинок, кроликів, зайців, собак, свиней в'єтнамської породи. Встановлено, що у неураженому серці білих мишей, щурів, морських свинок, кроликів, зайців  зустрічався тільки  переважно лівовінцевий тип кровопостачання. У собак, свиней в'єтнамської породи виявлялися        лівовінцевий, правовінцевий та рівномірний варіанти кровопостачання серцевого м'яза. Так, у собак лівовінцевий тип кровопостачання серця зустрічався у 63, 5 %, правовінцевий – у 14,7 %, а рівномірний – у 21,8 %, тобто у наведеного вище виду тварин домінував лівовінцевий тип кровопостачання. У свиней в'єтнамської породи варіанти кровопостачання серця були дещо іншими порівняно із собаками. При цьому встановлено, що у свиней домінував  правовінцевий тип кровопостачання серця, який у вказаних вище тварин становив 56,4 %, рівномірний зустрічався у 25,9 %, а лівовінцевий – у 17,7 %.

Отже, у експериментальних тварин існують різні типи кровопостачання серцевого м'яза, що потреюують подальшого дослідження і які доцільно враховувати при діагностиці, профілактиці та корекції патологічних ушкоджень  серця та його судин.


Повний текст: PDF