Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 14 червня 2017 року

Розмір шрифту: 
ДІАГНОСТИЧНІ АСПЕКТИ ЕКСПРЕСІЇ ЖЕЛАТІНАЗИ-B У ДИФУЗНИХ ГЛІОМАХ ГОЛОВНОГО МОЗКУ
Тимофій Вікторович Шинкаренко

Остання редакція: 2017-05-25

Аннотація


УДК 616.831-006-036:612.017

ДІАГНОСТИЧНІ АСПЕКТИ ЕКСПРЕСІЇ ЖЕЛАТІНАЗИ-B У ДИФУЗНИХ ГЛІОМАХ ГОЛОВНОГО МОЗКУ

Шинкаренко Т.В.

ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України»

Актуальність. Дифузні гліоми – злоякісні пухлини з високою інвазивністю, яка забезпечується синтезом протеїназ, в т.ч. сімейства матриксних металопротеїназ (MMP). Сучасне лікування передбачає використання комплексу хірургічних, хіміотерапевтичних та радіотерапевтичних засобів, застосування яких залежить від діагностичної форми і прогнозу захворювання.

Мета роботи – дослідити особливості експресії желатинази-B (MMP-9) у дифузних гліомах головного мозку різного ступеня злоякісності (Grade за ВООЗ) і визначити їх діагностичну роль.

Матеріали і методи. Здійснено гістологічне та імуногістохіміческое дослідження 32 зразків дифузних гліом астроцитарного та олігодендрогліального ряду Grade II-IV за ВООЗ. Середній вік пацієнтів становив 46,4±9,4 років, співвідношення чоловіків і жінок 1:1,06. Статистичний аналіз досліджуваних груп здійснювали за допомогою теста Фішера.

Результати. Експресія желатінази-B була зафіксована у значній частині дифузних гліом (84%). Більш частою і вираженою експресія MMP-9 була у більш злоякісних дифузних гліомах (p<0,001), у гліомах з вищою проліферативною активністю (p=0,042) та у пухлинах пацієнтів старшої вікової групи (p=0,021). Експресія відзначалася однаково часто у пухлинах пацієнтів чоловічої та жіночої статі (р=0,268).

Висновки. У дифузних гліомах головного мозку спостерігається експресія желатинази-B в пухлинних клітинах, розташованих периваскулярно і периферійно, та деколи базальній мембрані судин. Встановлено більш високу частоту та рівень експресії металопротеінази-9 у більш злоякісних дифузних гліомах (p<0,001).


Повний текст: PDF