Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 14 червня 2017 року

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ ПРЕСОТЕРАПІЇ НА БОЛЬОВИЙ СИНДРОМ У ЖІНОК З ОСТЕОАРТРОЗОМ КОЛІННИХ СУГЛОБІВ В МЕНОПАУЗАЛЬНОМУ ПЕРІОДІ
Наталія Михайлівна Богдан

Остання редакція: 2017-05-25

Аннотація


УДК 616.728.3 – 007.24 – 055.2 – 053.87 – 085.821.2

ВПЛИВ  ПРЕСОТЕРАПІЇ НА БОЛЬОВИЙ СИНДРОМ У ЖІНОК З ОСТЕОАРТРОЗОМ КОЛІННИХ СУГЛОБІВ В МЕНОПАУЗАЛЬНОМУ ПЕРІОДІ.

Богдан Н.М., Якименко О.О., Клочко В.В.

Одеський національний медичний університет, м. Одеса, Україна

Остеоартроз колінних суглобів (ОАКС) є однією з серйозних медичних і соціальних проблем, це зумовлено широкою поширеністю, високим ризиком розвитку обмежень функції опорно-рухового апарату, які призводять до порушення працездатності і зниження якості життя пацієнтів.

Мета – визначити вплив пресотерапії на больовий синдром у жінок з остеоартрозом колінних суглобів в менопаузальному періоді. До дослідження було залучено 62 жінки з клінічними проявами ОАКС, віком від 50 до 75 років. Усім пацієнткам основної групи (31 особа) на фоні стандартної медикаментозної терапії призначалася пресотерапія на колінні суглоби, тривалість процедури 15-20 хв. Пацієнткам контрольної групи (31 особа) проводилося лікування НПЗП та хондропротекторами. До та після лікування всім жінкам проводили оцінку больового синдрому за візуальною аналоговою шкалою (ВАШ) та WOMAC, рухливість колінних суглобів за допомогою кутоміра, рентгенологічне дослідження колінних суглобів. В основній групі  після курсу лікування пресотерапії  спостерігалась позитивна динаміка у вигляді зниження інтенсивності больового синдрому на 40% (р<0,05) за шкалою ВАШ та зменшився  індекс WOMAC на 51,7% (р<0,05) в порівнянні з контрольною групою хворих, які отримували стандартну медикаментозну терапію.  Пацієнтки  основної групи  відмічали значний аналгетичний ефект пресотерапії, а також на 45% (р<0,05) збільшення показників рухливості колінних суглобів. Отже, застосування пресотерапії на колінні суглоби  є ефективним у жінок з больовим синдромом, що страждають  остеоартрозом колінних суглобів у менопаузальному періоді.


Повний текст: PDF