Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 14 червня 2017 року

Розмір шрифту: 
ШЛЯХИ ПОДОЛАННЯ ПАТОЛОГІЧНОЇ ПОВЕДІНКИ СЕРЕД ПІДЛІТКІВ
С.М. Русіна

Остання редакція: 2017-05-22

Аннотація


УДК 616.89-008.48-08-053.66

ШЛЯХИ ПОДОЛАННЯ ПАТОЛОГІЧНОЇ ПОВЕДІНКИ СЕРЕД ПІДЛІТКІВ

Русіна С.М., Карвацька Н.С., Нікоряк Р.А., Карвацька Т.Г.

Вищий державний навчальний заклад України

«Буковинський державний медичний університет», м. Чернівці

Сучасні потреби підлітків стали віртуальними, їх вабить «цікавий світ», «паралельна реальність», «задзеркалля», які створюють певний транс, в якому через емоційну порожнечу послаблюється критичність, виникає значущість власної місії, ідеалізується та романтизується смерть. У зоні ризику проблемні підлітки із браком батьківського виховання та проблемами у спілкуванні з однолітками. Поширення «груп смерті» у соціальних мережах України на сьогодні стало проблемою як для підростаючого покоління так і для пересічних громадян. Небезпечні селфі, зокрема на електричному стовпі, над прірвою, побиття в режимі on-line, що набирає велику кількість переглядів, і це - погана новина. Тому психіатри, психологи, педагоги повинні проводити запобіжні заходи, а саме - первинну профілактику патологічної поведінки підлітків, що стала кричущою проблемою українського суспільства.

З метою запобігання негативного впливу соціальних мереж на підростаюче покоління вважаємо за необхідне створити телефони довіри, розгалужену мережу безкоштовних гуртків з тренінгу «рівний-рівному». Важливо встановлювати батькам дружньо-партнерські стосунки з власними дітьми, оскільки міцна сім'я - це опора, яка створює прив’язаність з відчуттям безпеки. Партнерські батьківські стосунки спонукають до зацікавлення життям підлітків. Важливо батькам бути справедливими один з одним та у відносинах з власними дітьми, зробити їх своїми однодумцями. Необхідно посилити роботу шкільного психолога з усіма учнями без винятку з метою первинної профілактики агресії, розробити та впровадити альтернативні, цікаві програми здорового способу життя.

Важливим є те, що і дорослі, і підлітки повинні бути націлені на позитивний результат, а це - життя, а не смерть, кому би цього не хотілося.


Повний текст: PDF