Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 14 червня 2017 року

Розмір шрифту: 
УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДІВ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ ІЗ РОЗЛАДАМИ АДАПТАЦІЇ
Н.С. Карвацька

Остання редакція: 2017-05-22

Аннотація


УДК 616.891.6-092:616-001:33

УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДІВ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ ІЗ РОЗЛАДАМИ АДАПТАЦІЇ

Карвацька Н.С., Русіна С.М., Нікоряк Р.А., Карвацька Т.Г.

Вищий державний навчальний заклад України

«Буковинський державний медичний університет», м. Чернівці

Залишаються актуальними пошуки найбільш вдалого підходу в лікуванні хворих із розладами адаптації (РА). Метою дослідження було оцінити ефективність конкретних психокорекційних і психотерапевтичних методів і технік надання допомоги хворим із РА. Вивчили клініко-психопатологічні особливості і патопсихологічні особливості у 40 хворих середнім віком – 33, 5±6,75 років із РА на початку і після проведеного комплексного медикаментозного і психотерапевтичного лікування з використанням особистісного опитувальника визначення акцентуацій особистості, депресивності Бека і визначенням показників тривожності.

Медикаментозна терапія здійснювала вплив на патогенетичні ланки захворювання, зменшувала хворобливі прояви та усувала психопатологічну симптоматику. Психотерапія  допомагала у вирішенні конфліктів з урахуванням індивідуально-типологічних рис особистості. На основі методів та технік когнітивно-поведінкової психотерапії розроблений комплекс заходів, спрямованих на усунення наслідків РА (когнітивна терапія Бека, техніки, що моделюють поведінку), методики прогресивної м’язової релаксації, що давали кращий ефект у порівнянні з традиційним фармакологічним лікуванням.

Результати дослідження показали, що серед механізмів виникнення порушень визначальну роль мали акцентуації характеру, високий рівень алекситимії, зниження фрустраційної толерантності особистості, на які спрямована психотерапія з метою розвинути навички емоційної саморегуляції і в подальшому більш активно справлятися з кризовими ситуаціями, не занурюючись у депресію і тривогу. Перспективи подальших досліджень полягають у розробці заходів, спрямованих на профілактику РА.


Повний текст: PDF