Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 14 червня 2017 року

Розмір шрифту: 
АНАЛІЗ ПОШИРЕНОСТІ ЗАХВОРЮВАНЬ ОРГАНІВ ТРАВЛЕННЯ В ДИТЯЧОМУ ТА ДОРОСЛОМУ ВІЦІ
Христина Максимів

Остання редакція: 2017-05-18

Аннотація


Максимів Христина

АНАЛІЗ ПОШИРЕНОСТІ ЗАХВОРЮВАНЬ ОРГАНІВ ТРАВЛЕННЯ В ДИТЯЧОМУ ТА ДОРОСЛОМУ ВІЦІ

Науковий керівник: викладач педіатрії  Желтуцька І.Ю.

Кременецьке медичне училище імені Арсена Річинського

м. Кременець, Україна

Згідно даних літератури поширеність захворювань органів травлення у дітей віком 0–14 та 15–17 років  становить 6,9 - 8,8.

Мета дослідження: вивчити динаміку поширеності та структуру захворювань органів травлення у дітей різного віку і порівняти із показниками дорослого населення.

Матеріали і методи. На основі методу статистичного дослідження проведено ретроспективний аналіз даних по Кременецькому району за попередні роки. Поширеність визначали на 1000 осіб дитячого чи дорослого населення.

Результати й обговорення. Поширеність функціональних розладів травлення та біліарного тракту становила:  у дітей віком 0-6 років – 12,4, у дітей віком 7 – 14 років – 7,3. Поширеність хронічного холецистохолангіту –  у дітей віком 0 – 6 років – 2,7, у дітей віком 7 – 14 років – 13,3. Поширеність хронічного гастриту та дуоденіту – у дітей віком 0-6 років – 2,6  у дітей віком 7-14 років –11, виразкової хвороби шлунка у дітей віком 7-14 років та у підлітків -0,26 .

У дорослого населення найвища поширеність хронічного гастриту та дуоденіту – 53, на другому місці виразкова хвороба - 35,8, на третьому хронічний холецистохолангіт -33,8.

Висновки. Функціональна патологія органів травлення переважає у дітей віком до 6 років. Поширеність хронічних захворювань органів травлення  зростає у дорослого населення в 4-10 разів, що можна пояснити нерегулярністю харчування, шкідливими звичками, стресами. Тому важлива роль повинна бути відведена санітарно-освітній роботі серед населення щодо профілактики хронічних захворювань органів травлення із використанням даних статистичного дослідження.


Повний текст: PDF