Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 14 червня 2017 року

Розмір шрифту: 
КЛІНІКО-ЛАБОРАТОРНІ КРИТЕРІЇ РАННЬОЇ ДІАГНОСТИКИ ГОСТРОГО НЕКРОТИЧНОГО ПАНКРЕАТИТУ.
Андрій Ігорович Банадига

Остання редакція: 2017-06-02

Аннотація


Актуальність.  Кількість хворих на гострий панкреатит (ГП) стрімко зростає в усьому світі, і ще не існує єдиної доктрини консервативного лікування ГП, як і чітких показів до хірургічної тактики при гострому некротичному панкреатиті (ГНП).

Мета: встановити достовірні критерії ранньої діагностики ГНП.

Матеріали і методи. Проведено аналіз клінічного перебігу, результатів обстеження і лікування 34 хворих з  ГП, що знаходились на стаціонарному лікуванні у хірургічному відділенні   ТКМЛ №2  протягом 2016-2017 рр..

Результати. На підставі тяжкості стану пацієнтів розподілено на дві групи згідно Міжнародного консиліуму (2012): І –з ГП  легким і середньої тяжкості (n=26) і ІІ - з тяжким і критичним ГП (n=8). Консервативна терапія була ефективною у 28-и хворих(82,35%), серед них: пацієнти І і дві особи  ІІ групи. Покази до хірургічного лікування були у 6-ох хворих ІІ групи з критичним ГП. Визначення рівня прокальцитоніну, амілази, глюкози у крові, діастази сечі  при надходженні допомогли у підтвердженні діагнозу ГП в 17 (65,38%) у І та у 6 (75 %) осіб ІІ групи. В обох групах  сильні кореляційні зв’язки встановлені між рівнями амілази крові і діастази сечі r=0,74 і r=0,72 у І і ІІ групах відповідно в 1-у добу захворювання. Рівень прокальцитоніну в окремих хворих (n=5) були значно вищими (3,32+-0,7нг/мл,p<0,05), їм проводилось хірургічне  втручання, а в решти (n=3) - консервативне лікування при нижчих його показниках ( 0,74+-0,26(нг/мл), p>0,05).

Висновки. В діагностиці ГНП важлива комплексна оцінка клініко-лабораторних даних, з акцентом на рівень прокальцитоніну крові.

 


Повний текст: PDF