Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 14 червня 2017 року

Розмір шрифту: 
ЗАСТОСУВАННЯ ЕЛАСТОГРАФІЇ ДЛЯ ВЕРИФІКАЦІЇ ФІБРОЗУ/ЦИРОЗУ ПЕЧІНКИ
Ігор Ярославович Господарський, Світлана Олександрівна Ястремська, Надія Михайлівна Гаврилюк, Олег Миколайович Кіт, Оксана Володимирівна Прокопчук, Володимир Євгенович Городецький, Костянтин Васильович Волинець, Ольга Валеріївна Буштинська, Валентина Василівна Максимова, Людмила Миколаївна Лиха, Михайло Євгенович Гаврилюк

Остання редакція: 2017-06-02

Аннотація


В останні роки як альтернативу біопсії печінки застосовують еластографію, яка не поступається гістологічному дослідженні і дозволяє виявити фіброз/цироз у значно більшому об‘ємі (до 6см3). У тернопільській університетській лікарні імпульсна еластографія виконується за допомогою ультразвукової системи Siemens Acuson S2000TM (Siemens). Ультразвуковий зонд виробляє акустичний імпульс, який генерує поперечні хвилі, що розповсюджуються в тканини. Їх швидкість виміряна в м/с  збільшується з прогресуванням фіброзу. Використовуючи запатентовану реалізацію технології ARFI, швидкість зсувної хвилі може бути кількісно визначена  з визначенням розміру, значення і глибини вимірювання.

Нами обстеженно провели 112 пацієнтів. В 3 пацієнтів (2,68%) виявлено фіброз печінки (F1 за METAVIR),   у 8 пацієнтів (7,14%) – F2, у 20 (17,85%) пацієнтів - F3,  а у 81 пацієнта (72,33%) цироз печінки (F4 за METAVIR).

У пацієнтів з фіброзом печінки F1- F2 (за METAVIR)  жорсткість паренхіми печінки достовірно відповідає соноеластографічним ознакам дифузного однорідного фіброзу печінки.

Серед пацієнтів з F3 у 5-х відмічався  однорідний фіброз печінки в межах F3, у 12-х жорсткість паренхіми печінки в окремих сегментах сягала  меж цирозу F4, а у  одного 3 сонографічними ознаками неоднорідного фіброзу печінки в межах F2-F3.

Серед 65 пацієнтів з F4 відмічались сонографічні ознаки дифузного неоднорідного цирозу печінки в межах F4 із частиною сегментів печінки в межах F2 та  F3. У 26 хворих мали сонографічні ознаки дифузного однорідного цирозу печінки в межах F4 (згідно класифікації METAVIR).

Висновок: еластографія печінки  дозволяє виявити фіброз/цироз печінки та його особливостіі розподілу по органу і за діагностичною цінністю не поступається гістологічному дослідженню.

 


Повний текст: PDF