Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 14 червня 2017 року

Розмір шрифту: 
ОСОБЛИВОСТІ КЛІНІЧНОЇ СИМПТОМАТИКИ У ХВОРИХ, ЩО ПЕРЕНЕСЛИ АНЕВРИЗМАЛЬНИЙ СУБАРАХНОЇДАЛЬНИЙ КРОВОВИЛИВ
Христина Володимирівна Дуве

Остання редакція: 2017-06-01

Аннотація


Частота субарахноїдального крововиливу (САК) складає 6-16, а смертність від САК – 3,2 на 100 тисяч населення.(Міщенко Т.С.,2013; Зозуля І.С.,2014). Клінічна симптоматика в гострому періоді та частково і у відновному та резидуальних періодах аСАК залежить від ряду факторів: локалізації аневризми, масивності крововиливу, наявності оклюзії лікворних шляхів, дислокаційного синдрому, набряку мозку і вазоспазму.

До недавніх часів вважалось, що при закритті аневризми оперативним шляхом настає повне виліковування пацієнта. Однак, численні наукові дослідження свідчать про наявність у пацієнтів цілої низки розладів: головного болю, порушення сенсорних відчуттів, епінападів, змін когнітивної сфери, депресії, тривожності, тощо. (Nieuwkamp D. J. et al, 2009; Passier P. et al, 2010; Rinkel G. J.,2011; Ross S. et al, 2013). Зважаючи на те, що літературні дані щодо клінічної симптоматики у пацієнтів, що перенесли аСАК є фрагментарними та суперечливими, вивчення особливостей клінічних проявів у пацієнтів залежно від віку, тривалості захворювання, форми САК є актуальним.


Повний текст: PDF