Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 14 червня 2017 року

Розмір шрифту: 
УЛЬТРАСТРУКТУРНІ ЗМІНИ ГЕМОКАПІЛЯРІВ ІНТЕРСТИЦІЮ СІМ'ЯНИКІВ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІЙ ТЕРМІЧНІЙ ТРАВМІ
Соломія Богданівна Крамар, Костянтин Степанович Волков, Сергій Юрійович Муха

Остання редакція: 2017-05-19

Аннотація


Зміни морфофункціонального стану сім’яників при тяжких термічних опіках до цього часу не до кінця вивчені. Наукових досліджень ультраструктурних  змін мікроцирнуляторного русла їх компонентів в різні терміни після тяжких опіків ще недостатньо.

Метою цієї роботи було встановлення електронномікроскопічних змін гемокапілярів сім’яників в різні терміни після експериментальної термічної травми.

Опік III ступеня піддослідним тваринам наносили під кетаміновим наркозом мідними пластинами нагрітими у кип’яченій воді, площа ураження становила 18-20 % поверхні їх тіла. Матеріал для електронномікроскопічних досліджень забирали від 23 статевозрілих білих щурів-самців на 1, 7, 14 та 21 доби експерименту. Обробку шматочків сім’яників здійснювали згідно загальноприйнятої методики. Ультратонкі зрізи досліджували та фотодокументували за допомогою електронного мікроскопа ЕМ-125К.

Проведені електронномікроскопічні дослідження встановили, що в стадіях шоку і ранньої токсемії відбуваються реактивні зміни структурних компонентів мікроциркуляторного русла сім’яників. Для більшості кровоносних капілярів характерно розширення і кровонаповнення просвітів. Наявний набряк цитоплазми ендотеліоцитів, у електронносвітлій гіалоплазмі гіпертрофовані мітохондрії, потовщені канальці гранулярної ендоплазматичної сітки, наявні піноцитозні пухирці та вакуолі. Базальна мембрана нерівномірної товщини, місцями нечітко оконтурована. Навколо капілярів, особливо на 7 добу після термічної травми, відмічається збільшення периваскулярних просторів.

На 14 і особливо 21 добу експерименту в структурних компонентах сім’яників спостерігається зростання субмікроскопічних змін. Крім розширених, кровонаповнених судин мікроциркуляторного русла у стромі сім’яників, встановлені гемокапіляри з вузькими просвітами. Такий стан судинної системи органу в пізні терміни після опіку свідчить про застійні явища та глибокі порушення трофіки гонад.

У складі стінок капілярів виявляються ендотеліоцити з набряком цитоплазми, а також клітини, що мають електроннощільну цитоплазму та пікнотичні осміофільні ядра. Значно пошкоджені органели, мало піноцитозних пухирців. Базальна пластинка нерівномірної товщини, місцями нечітко контурована. У периваскулярних просторах наявні склеротичні зміни, що проявляються наявністю колагенових фібрил та їх пучків.

Таким чином, вже в ранні терміни після важкої експериментальної термічної травми (1, 7 доби досліду) відбуваються реактивні зміни кровоносних капілярів сім’яників, вони носять пристосувально-компенсаторний характер.

В стадіях пізньої токсемії та септикотоксемії (14, 21 доби досліду) встановлені значні деструктивні зміни ультраструктури кровоносних капілярів гонад, що значно погіршує процес сперматогенезу.

В подальшому планується проведення гістологічних досліджень сім’яників при експериментальній термічній травмі за умов застосування коригуючих препаратів.


Повний текст: PDF