Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 14 червня 2017 року

Розмір шрифту: 
ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ВІТАМІНІВ-АНТИОКСИДАНТІВ НА ІНТЕНСИВНІСТЬ ЗАПАЛЕННЯ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ГАСТРОЕНТЕРОКОЛІТІ
Антон Сергійович Ткаченко, Анатолій Ігоревич Оніщенко

Остання редакція: 2017-05-22

Аннотація


Відомо, що запальні процеси супроводжуються синтезом прозапального цитокіну ФНП-α, вміст якого у сироватці крові є маркером інтенсивності запалення.
Метою дослідження було вивчення впливу перорального вживання вітамінів-антиоксидантів, а саме аскорутину, β-каротину, α-токоферолу, на інтенсивність запального процесу при експериментальному хронічному карагенан-індукованому гастроентероколіті (ГЕК).

Матеріали та методи. Експеримент проводили на 30 щурах-самках лінії WAG. Перша група була контрольною і складалася з 10 інтактних тварин. Друга група включала 10 щурів, які вживали карагенан протягом чотирьох тижнів, що призводило до розвитку ГЕК. Тварини третьої групи (n = 10) щодня отримували вітаміни-антиоксиданти (аскорутин з розрахунку 50 мг / кг, α-токоферол з розрахунку 20 мг / кг, β-каротин з розрахунку 5 мг / кг) на тлі чотиритижневого вживання карагенану. Розвиток ГЕК підтверджували морфологічно. Рівень ФНП-α в сироватці крові визначали імуноферментним методом.

Результати. Встановлено, що рівень ФНП-α у сироватці крові тварин другої групи у 8 разів більше, ніж у контролі, що свідчить про розвиток запалення при вживанні карагенану. Додавання вітамінів-антиоксидантів до раціону тварин з ГЕК призводить до достовірного зниження рівня ФНП-α (21,67±3,31 пг/мл на фоні 29,47±5,26 пг/мл у тварин другої групи), але не досягає показнику контрольної групи.

Висновки. Пероральне вживання вітамінів-антиоксидантів призводить до зниження інтенсивності запального процесу у щурів з хронічним карагенан-індукованим ГЕК.


Повний текст: PDF