Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 14 червня 2017 року

Розмір шрифту: 
ВИЗНАЧЕННЯ ФАКТОРІВ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ДИФЕРЕНЦІЮВАННЯ НЕЗРІЛИХ CD4+ КЛІТИН У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ ПОЛІПОЗНИЙ РИНОСИНУЇТ
Анатолій Ігоревич Оніщенко, Антон Сергійович Ткаченко

Остання редакція: 2017-05-22

Аннотація


Харківський національний медичний університет

Відомо, що гормон епіфізу мелатонін активує синтез цитокінів імунокомпетентними клітинами. Зокрема, продемонстрована здатність мелатоніну індукувати експресію інтерлейкіну-12 (ІЛ-12), який впливає на диференціювання незрілих Т-хелперів у Th1 клітини.

Метою роботи було визначення вмісту ІЛ-12 і мелатоніну у сироватці крові хворих на поліпозну форму хронічного риносинуїту.

Матеріали та методи. Обстежено 20 пацієнтів з поліпозною формою хронічного риносинуїту, який підтверджували за допомогою клінічних та інструментально-лабораторних методів. Контрольна група формувалась з 20 здорових людей із викривленням носової перетинки. Визначення вмісту ІЛ-12 та мелатоніну у сироватці крові здорових людей та хворих на хронічний поліпозний риносинуїт проводили імуноферментним методом за допомогою аналізатора Stat Fax 303+. Дані були статистично оброблені за допомогою  програми GraphPad Prism 5.

Результати. У ході дослідження встановлено, що у хворих на хронічний поліпозний риносинуїт у два рази зменшено вміст мелатоніну у сироватці крові у порівнянні з контролем, а вміст ІЛ-12 достовірно підвищено у 2,5 рази, що можна розцінювати як незначну активацію синтезу ІЛ-12 і, як наслідок, слабке посилення клітинної ланки імунітету.

Висновки. Ми вважаємо, що дефіцит мелатоніну у хворих на хронічний поліпозний риносинуїт частково гальмує імунну відповідь Тh1-типу, що має інгібуючий ефект на синтез ІЛ-12, перешкоджає гіперактивації останнього і підтримує тим самим баланс між клітинно-опосередкованим Тh1 шляхом і гуморальним Тh2 - типом імунної відповіді.


Повний текст: PDF