Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 14 червня 2017 року

Розмір шрифту: 
ЙМОВІРНИЙ МЕХАНІЗМ ТРАНСГЕНЕРАЦІЙНОГО УСПАДКУВАННЯ І ЕКСПРЕСІЇ ГІПЕРМЕТЕЛЮВАННЯ ГЕНА Avy ЗА ДОПОМОГОЮ Х,Y ХРОМОСОМ
Ельвіра Кованова

Остання редакція: 2017-05-11

Аннотація


Avy (agouti viable yellow) ген, який детермінує жовтий колір поверхні шкіри мишей агуті як результат мутації-інсерції у локусі гена Avy ретротранспозона. У знаменитих  дослідженнях Нобілевських лауреатів R.A. Waterland і R.L Jirtle (2003) на моделі мишей агуті вперше доведено можливість трансгенераційного успадкування зміни кольору внаслідок додаткового годування самок агуті  донорами  метильних груп  СН3 ,а саме, фолієвою кислотою, вітаміном В12, холіном і бетаїном. Після годування упродовж 2-х тижнів самок Avy\ a спарювали з самцями а/а дикого типу і вагітних самок продовжували годувати дієтою до 21 дня. При цьому внаслідок наростання СрG метилювання в 1 поколінні (F1) народжувалися самки зі строкатим кольором щкіри..

При цьому недостатньо метильована Y хромосома  в 1 генерації успадковується від самця, який не піддавався індукуючому впливу дієти. Гіперметилювання у самця  зможе експресувати у генераціях лише при гомозиготизації локусів гіперметильованих X і Y хромосом.


Повний текст: PDF