Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 14 червня 2017 року

Розмір шрифту: 
ДОСЛІДЖЕННЯ ФАГОЦИТОЗУ ЗА УМОВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ПНЕВМОНІЇ
Ольга Чугай

Остання редакція: 2017-04-26

Аннотація


На сьогоднішній день пневмонія залишається однією з найпоширеніших медико-соціальних проблем у більшості країн світу. Завдяки постійному контакту з повітряним простором довкілля на легені припадає значне антигенне навантаження, яке контролюється активною роботою різних ланок імунної системи, в т.ч. системи фагоцитозу.

Метою нашої роботи було вивчення змін показників фагоцитарної системи при експериментальній пневмонії (ЕП).

Матеріали і методи. Експериментальні дослідження проводились на 30 морських свинках (ссавцях) масою 180-220 г з дотриманням всіх етичних вимог. ЕП відтворювали шляхом інтраназального введення культури Staphylococcus aureus за методом В. Н. Шляпникова і співав.[15]. Тварин декапітували на 6-ту, 10-ту та 20-ту добу розвитку ЕП. Фагоцитарну активність моноцитів визначали за чашечковим методом (фагоцитарний індекс (ФІ), фагоцитарне число (ФЧ)). Спонтанний НСТ-тест проводили за методикою М. Е. Віксмана, А. Н. Маянського у модифікації І. Г. Герасимова, Д. Ю. Ігнатова. Контрольну групу складали інтактні тварини.

Результати дослідження Виявлено зростання ФЧ на 6, 10 та 20 день експерименту на 9,8%, 41,1% та на 46%, відповідно, порівняно з контрольною групою. Крім того, ФІ також зростав, відповідно на 11,9%, 15,6% та 22,9% на 6, 10, та 20 день дослідження, порівняно з контрольною групою. Подібними визначені результати НСТ-тесту, які також зростали, відповідно на 9,0%, 9,8% та 57,8% на 6, 10 та 20 день.

Висновок. У морських свинок з ЕП спостерігалося зростання показників макрофагальної фагоцитарної системи, що свідчило про активацію природженої ланки імунної системи у відповідь на патогенне навантаження.


Повний текст: PDF