Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 14 червня 2017 року

Розмір шрифту: 
АНАЛІЗ СТАНУ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ ЯКОСТІ В РОБОТУ АПТЕЧНИХ МЕРЕЖ УКРАЇНИ
Жанна Мала, Ольга Вікторівна Посилкіна

Остання редакція: 2017-04-26

Аннотація


УДК 615.12 : 005.1 : 339.137.2

АНАЛІЗ СТАНУ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ ЯКОСТІ В РОБОТУ АПТЕЧНИХ МЕРЕЖ УКРАЇНИ

Мала Ж.В., Посилкіна О.В.

Національний фармацевтичний університет

В умовах загострення конкурентної боротьби на фармацевтичному ринку України, необхідності переходу до вимог належної фармацевтичної практики (GPP) надзвичайно актуальною є побудова системи якості в аптечних мережах.

Метою роботи є дослідження стану впровадження системи якості в роботу аптечних мереж України.

В ході дослідження нами було проведено анкетування 402 респондентів – співробітників понад 30 аптечних мереж. Після обробки анкет працівників мережевих аптечних підприємств було встановлено, що 40% респондентів обіймають посаду – завідувача, 17% − заступника, 34% − провізора та 9% − власники аптечних підприємств, фармацевти. 37% опитаних експертів мають стаж роботи за спеціальністю до 10 років, 16% − від 11 до 20 років та 47% опитаних фахівців мають стаж роботи за спеціальністю понад двадцять років.

Визначено, що в 81% досліджуваних мережевих аптек приділяється значна увага впровадженню менеджменту якості, а в 19% досліджуваних мережевих аптек ще не розпочали подібну роботу. Подібна ситуація відображається на показниках роботи аптек. Зокрема для аптек, в яких не приділяється достатньо увага проблемам менеджменту якості, притаманна висока плинність кадрів, відсутність іменних посадових інструкцій, в яких відображено сучасні вимогти до персоналу аптек, не аналізується ефективність існуючої організаційної структури аптек, не розробляються і впроваджуються стандартні операційні процедури (СОП), відсутня ефективна система мотивації персоналу, не приділяється достатньої уваги соціальному захисту персоналу та ін. Все це може призвести до закриття таких аптек або поглинання їх іншою аптечною мережею.

Таким чином, впровадження системи якості в роботу аптечних мереж є невід’ємною умовою їх успішного функціонування й конкурентоспроможності.

Повний текст: PDF