Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Хімія природніх сполук, 30-31 травня 2019 року

Розмір шрифту: 
ОСОБЛИВОСТІ НАКОПИЧЕННЯ ПРОАНТОЦІАНІДИНІВ У ПАГОНАХ ЛОХИНИ ВИСОКОРОСЛОЇ VACCINIUM CORYMBOSUM L.
Наталія Йонівна Яворська, Наталія Миколаївна Воробець

Остання редакція: 2019-05-15

Аннотація


Лохина високоросла  (Vaccinium corymbosum L.), яка переважно вирощується в Сполучених Штатах Америки, Канаді, Південній Америці, Європі, останнє десятиріччя стає поширеною, інтродукована та успішно культивується в Україні. Плоди лохини високорослої є серед найбільш часто споживаних у світі і займають друге місце за популярністю після полуниці. Багатьма дослідженнями підтверджено, що плоди лохини високорослої мають позитивний вплив на старіння мозку, діабет, різні види раку, нейродегенеративні та серцево-судинні захворювання. Така ефективна дія великою мірою зумовлена наявністю значної кількості різних класів фенольних сполук, включно з антоціанідинами та ін.

Проантоціанідіни (ПА) відомі як конденсовані таніни, є групою найбільш поширених поліфенольних вторинних метаболітів, синтезованих у рослинах як олігомери або полімери флаван-3-олу такі як (+)-катехін і (-)-епікатехін. Лише в останні роки було проведено дослідження з біосинтезу та регулювання синтезу ПА у рослинах, хоча деякі деталі синтетичного механізму залишаються недослідженими. Значна увага приділяється вивченню ПА рослин та їх мономерам, оскільки вони проявляють імуномодулюючу та протипухлинну активність, антиоксидантні та антирадикальні функції, протизапальну дію, серцево-захисні властивості, судинорозширювальні та антитромботичні ефекти, УФ-захисні функції  (Jonker et al., 2016) тощо. ПА поширені у фруктах, ягодах, насінні бобових, зернових злаках та ін. і широко використовуються як харчові добавки. Плоди лохини високорослої містять 129–230 мг ПА на 100 г (Gu et al., 2016) і проявляють профілактичний ефект проти вірусу гепатиту А і норовірусу людини (Joshi S.S.  et al., 2016). Однак, подібні групи хімічних сполук можуть бути також у складі вегетативних органів.

Метою нашої роботи було вивчити вміст ПА у пагонах лохини високорослої сорту Elliott, інтродукованої у Львівській області Західної Україні.

Збір рослинного матеріалу (РМ) - пагонів лохини високорослої сорту Elliott, проводили у фенологічні періоди: активної весняної вегетації, цвітіння, початку плодоношення, підготовки до зимового фізіологічного спокою. Досліджували водні та водно-етанольні екстракти (20%, 30%, 40%, 50%, 60%, 70%, 80%, 96%) повітряно-сухих пагонів, які готували методом мацерації за ДФУ (1:10/маса:об’єм). Вміст ПА визначали спектрофотометрично при λ=510 нм за методикою Сhang et al., 2002 та виражали в мкг/мл в перерахунку на катехін.

Виявлено, що вміст проантоціанідинів залежить від періоду збору РМ. Найменша кількість ПА виявлена у період весняної вегетації в межах 0,44-4,92 мкг/мл, у період цвітіння вміст ПА був у 2,5-5 разів вищий, а у період початку зимового спокою мав середні значення. Крім цього, виявлено, що найкраще ПА екстрагуються 40-96% водним етанолом та водою.

Одержані результати свідчать про перспективність досліджень пагонів  лохини високорослої з метою подальшого використання у якості лікарської рослинної сировини.