Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Хімія природніх сполук, 30-31 травня 2019 року

Розмір шрифту: 
ВИЗНАЧЕННЯ ФЕНОЛЬНИХ СПОЛУК У ПЕРЕРОХУНКУ НА 6-ГІНГЕРОЛ У СУХОМУ ЕКСТРАКТІ ІМБИРУ ЛІКАРСЬКОГО ПРИ РОЗРОБЦІ ТАБЛЕТОК ГІПОГЛІКЕМІЧНОЇ ДІЇ
Малек Валід Ахмад Алхалаф

Остання редакція: 2019-05-15

Аннотація


Імбир лікарський (Zingiber officinale) – багаторічна трав'яниста рослина родини Імбирні (Zingiberaceae), належить до тих харчових пряно-ароматичних рослин, що давно завоювали міцну репутацію і як лікарська сировина.

Імбир, як і інші лікарські рослини, містить складну суміш фармакологічно активних компонентів, серед них ефірна олія, фенольні сполуки, бета-каротин, капсаїцин, кофеїнова кислота, куркумін. Крім цього до складу імбиру входять всі незамінні амінокислоти, включаючи триптофан, треонін, лейцин, метіонін, валін, солі магнію, кальцію, фосфору, а також різні вітаміни. Імбир лікарський має широкий спектр фармакологічної дії: протизапальну, знеболювальну, протипухлинну та ін. Крім того, попередніми фармакологічними дослідженнями встановлено наявність гіпоглікемчічних та антиоксидантних властивостей.

Більшість науковців пов¢язують фармакологічні ефекти та механізм дії імбиру із вмістом фенольних сполук, а, зокрема, гінгеролу.

Тому мета даної роботи – визначення суми фенольних сполук у перерахунку на 6-гінгерол сухого екстракту імбиру лікарського (виробник «Медагропром» м. Дніпро) спектрофотометричним методом для встановлення доцільності розробки твердої лікарської форми на його основі.

Матеріали і методи дослідження. Об'єктом дослідження був сухий екстракт імбиру лікарського (виробник «Медагропром» м. Дніпро), який являє собою тонкодисперсний, гігроскопічний порошок, світло-коричневого кольору з властивим йому характерним запахом.

Як стандартний розчин використовували розчин 6-gingerol by HPLC (виробник «Aktin chemicals, Inc», Китай)

Визначення кількісного вмісту фенольних сполук проводили за такою методикою: 100 мг стандартного зразку гінгеролу кількісно переносили в мірну колбу ємністю 50 мл, доводили до мітки 96% розчином етилового спирту і перемішували (вихідний розчин). 1 мл вихідного розчину гінгеролу поміщали у мірну колбу ємністю 50 мл, доводили до мітки етиловим спиртом 40% і перемішували (стандартний розчин). 0,15 г сухого екстракту імбиру поміщали в мірну колбу ємністю 50 мл, додавали 30 мл 40% етанолу, нагрівали з перемішуванням на водяній бані до майже повного розчинення, охолоджували, доводили до позначки тим самим розчинником і перемішували. Отриманий розчин фільтрували через паперовий фільтр «Біла стрічка». Перші 10 мл фільтрату відкидали, потім 5 мл фільтрату поміщали в мірну колбу ємністю 25 мл, доводили до позначки 40% спиртом етиловим і ретельно перемішували (досліджуваний розчин).

Результати дослідження. Адсорбційні спектр стандартного і досліджуваного розчину знімали на спектрофотометрі Evolution 60-S у діапазоні 220-400 нм в кюветках з товщино 10 мм. У спектрах поглинання стандарту і досліджуваного розчину спостерігалася одна смуга поглинання в ароматичній області з максимумом при 281 нм, яка може бути використана як аналітична смуга поглинання для кількісного визначення суми фенольних сполук у складі екстракту. У результаті аналізу встановлено, що кількість фенольних сполук у перерахунку на гінгерол в аналізованому зразку екстракту становить 0,1153 г / г або 11,53%.

Висновки.

Визначено кількісний вміст суми фенольних сполук в перерахунку на 6 – гінгерол у сухому екстракті імбиру лікарського спектрофотометричним методом.

Оскільки досліджуваний екстракт містить значну кількість фенольних сполук, тому є перспективним активним фармацевтичним інгредієнтом для створення нового лікарського засобу для профілактики і лікування цукрового діабету ІІ типу.