Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Хімія природніх сполук, 30-31 травня 2019 року

Розмір шрифту: 
ДОСЛІДЖЕННЯ ЖОВЧОГІННОЇ АКТИВНОСТІ КОМБІНАЦІЙ ГУСТОГО ЕКСТРАКТУ КВІТОК ПИЖМА ЗВИЧАЙНОГО З ЕФІРНИМИ ОЛІЯМИ
Наталія Анатоліївна Гербіна

Остання редакція: 2019-05-15

Аннотація


Захворювання жовчовивідної системи належать до найпоширеніших хвороб органів травлення. Вражаючи людей молодого, працездатного віку, вони схильні до рецидивів та хронізації, що призводить до тривалої тимчасової непрацездатності. Тому проблема має не тільки медичне, але й важливе соціальне-економічне значення.

Особливе місце у терапії дисфункціональних розладів біліарного тракту займає фітотерапія, оскільки має безперечні переваги: можливість пролонгованого застосування без значних побічних ефектів, можливість поєднання декількох компонентів рослинного походження, а також одночасний прийом з хімічними медикаментами. Крім того, фітотерапія має м’якшу дію на організм і зазвичай не супроводжується небажаними ускладненнями.

На сьогодні нараховують понад 100 рослин, препарати яких застосовують при даних патологіях, серед яких особливе місце займає пижмо звичайне, яке чинить жовчогінну, протимікробну й спазмолітичну дію. Ця рослина посилює секрецію жовчі, знижуючи вміст слизу; тонізує мускулатуру шлунково-кишкового тракту, посилюючи у ньому секрецію.

На жаль, на фармацевтичному ринку України представлено лише 2 препарати на її основі: лікарська рослинна сировина у пачках і фільтр-пакетах та збір «Фітогепатол» виробництва ПрАТ «Ліктрави», тому розробка нових препаратів з цією рослиною є актуальною.

За даними літературних джерел, на сьогодні, при розробці фітопрепаратів, перспективним є включення до їх складу ефірних олій, що забезпечує потенціювання фармакологічної дії активних фармацевтичних інгредієнтів природного походження.

Для дослідження можливості посилення або розширення спектру фармакологічної дії екстракту на основі квіток пижма звичайного, нами було підібрано ефірні олії м’яти, лаванди та гвоздики, які проявляють жовчогінні і спазмолітичні властивості, що обумовлює їх застосування для лікування захворювань печінки і жовчовивідних шляхів.

Тому метою даної роботи було вивчення жовчогінної активності густого екстракту квіток пижма звичайного (ГЕКПЗ) та його комбінацій з обраними ефірними оліями для обґрунтування доцільності розробки нового комбінованого фітопрепарату.

Матеріали і методи. Оцінювали вплив ГЕКПЗ у дозі 100 мг/кг та його комбінацій з ефірними оліями лаванди, м’яти та гвоздики у кількості 5% від дози екстракту на жовчосекреторну та жовчосинтетичну функції печінки інтактних тварин за умови 14-денного внутрішньошлункового введення у порівнянні з препаратом порівняння «Холелесан» (капс. №30, Артеріум, Україна) у дозі 35 мг/кг, який є аналогом за терапевтичними ефектами та містить у своєму складі ефірну олію м’яти перцевої. Дозу препарату порівняння розраховували відповідно до методичних рекомендацій Риболовлєва Ю. Р. Жовчогінну активність та вплив досліджуваних засобів на холатосинтетичну функцію печінки оцінювали за швидкістю секреції жовчі (ШСЖ) протягом 1 години, вмістом у ній жовчних кислот (ЖК) та холестеролу. Також розраховували холато-холестероловий коефіцієнт (ХХК), який характеризує літогенні властивості жовчі.

Результати та їх обговорення. Було встановлено, що у тварин без порушеної функції жовчовиділення комбінації ГЕКПЗ з ефірними оліями порівняно з моновведенням ГЕКПЗ є такими же ефективними щодо підвищення швидкості секреції жовчі та більш виразно підвищують холатосинтетичну функцію печінки, про що свідчить підвищення рівня жовчних кислот у жовчі. Препарат порівняння «Холелесан» не виявляв позитивного впливу на ШСЖ та її кількісні та якісні характеристики як відносно інтактних тварин, так і в порівнянні до щурів, яким вводили ГЕКПЗ. Комбінація ГЕКПЗ з ефірною олією лаванди має достовірні переваги в порівнянні із монопрепаратом ГЕКПЗ за здатністю посилювати холесинтетичну функцію печінки (достовірне підвищення вмісту ЖК у жовчі) та поліпшувати її літогенні властивості (підвищення ХХК).

Висновки. Таким чином, проведені фармакологічні дослідження підтверджують доцільність розробки комбінованого лікарського препарату з густим екстрактом квіток пижма звичайного та ефірною олією лаванди, що забезпечить ефективність лікування захворювань жовчовивідної системи.