Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Хімія природніх сполук, 30-31 травня 2019 року

Розмір шрифту: 
РОЗРОБЛЕННЯ КОСМЕЦЕВТИЧНИХ ЗАСОБІВ З ВИКОРИСТАННЯМ БІОМАСИ CALENDULA OFFICINALIS L.
Романа Петріна, Олена Федорова, Зоряна Губрій, Софія Суберляк, Марія Музика

Остання редакція: 2019-05-15

Аннотація


На даний час у Європі та світі надзвичайно актуальним є використання натуральних джерел для створення лікувальних та космецевтичних препаратів, враховуючи їх безпечність, нешкідливість, ефективність та низьку токсичність. Сучасні методи біотехнології пропонують альтернативний шлях отримання біомаси рослин, яка є екологічно чистою, отримується протягом цілого року,  не зважаючи на пори року та погодні умови. Але, не зважаючи на переваги цього методу, в Україні на даний час відсутнє виробництво одержання калусної біомаси росли для фармацевтичних та косметичних препаратів.

Метою роботи є одержання калусної біомаси Calendula officinalis L. в умовах in vitro, визначення вмісту біологічно активних речовин, та розроблення косметичного засобу на основі цієї біомаси.

Отримано калусну біомасу Calendula officinalis, її екстракти, проведено фітохімічне вивчення екстрактів, запропоновано склад косметичних засобів, які містять калусну біомасу Calendula officinalis. Одержані результати є основою для розробки економічно вигідної технології одержання біомаси Calendula officinalis альтернативним біотехнологічним методом, що дозволить покращить якість рослинної біомаси та зменшить надмірного використання рослин з природи.