Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Хімія природніх сполук, 30-31 травня 2019 року

Розмір шрифту: 
ВИВЧЕННЯ АНТИОКСИДАНТНОЇ АКТИВНОСТІ АРБУТІНУ НА МОДЕЛІ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ІНСУЛІНОРЕЗИСТЕНТНОСТІ У ЩУРІВ
Ганна Борисівна Кравченко, Оксана Анатоліївна Красільнікова, Матар Мазен

Остання редакція: 2019-05-15

Аннотація


Арбутин – глікозид фенольного типу, який належить до групи арил-β-глікозидів. Він міститься у листях толокнянки (Arctostaphylos uva-ursi) та черники кавказьської (Vaccinium arctostaphylos). Арбутин використовується у косметичних засобах як речовина, яка проявляє відбілюючу дію, оскільки він інгібує тирозиназу – ключовий фермент утворення меланіну. Також було встановлена здатність арбутину гальмувати процеси перекисного окиснення у тварин, яким вводили циклоспорин. Арбутин знижував продукцію ТБК-реативних продуктів у сироватці крові, проте вплив цього глікозиду на стан антиоксидантного захисту організму вивчений не достатньо. Інсулінорезистентність (ІР) – це патологічний стан, при якому спостерігається неефективне поглинання глюкози і використання в периферичних тканинах у відповідь на стимуляцію інсуліном. Цей стан характеризується гіперглікемією, толерантністю до глюкози периферичних тканин, розвитком оксидативного стесу, який призводить до розвитку проатерогенного стану.

Метою цього дослідження було вивчення впливу арбутину на процеси перекисного окиснення ліпідів у печінці та стан антиоксидантного захисту організму щурів з експериментальною резистентністю до інсуліну (ІР).