Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Cучасні підходи до вищої медичної освіти в Україні, 18-19 травня 2017 року

Розмір шрифту: 
Досвід підготовки студентів – медиків за програмою офіцерів медичної служби запасу. Відновлення традицій-впровадження сучасного.
Олена Юріївна Сорокіна, Тетяна Олександрівна Буряк, Олександр Леонардович Карлович, Олег Петрович Березнюк, Володимир Федорович Заказнов

Остання редакція: 2017-04-12

Аннотація


Складна ситуація на Сході нашої країни зумовила зміну ставлення до професійної підготовки майбутніх військовослужбовців. Особливої уваги заслуговує підготовка медичного складу Збройних сил України, адже медик на війні, це не лише людина, яка безпосередньо надає медичну допомогу. Не менш важливою задачею військових медиків є навчити особовий склад прийомам надання домедичної допомоги та самодопомоги на полі бою. Саме тому підготовка військового фахівця медика докорінно відрізняється від підготовки цивільного фахівця, оскільки вимагає: всебічної особистісної підготовки студента-медика, як майбутнього офіцера, підготовки студента як професіонала, що вимагає якісного виконання професійних обов’язків в умовах бойових дій, формування моральної та психологічної готовності до захисту Батьківщини, виконання військового обов’язку, вміння підтримувати військову дисципліну, навчати і виховувати підлеглих.

2016 рік був ознаменований відновленням кафедр медицини катастроф та військової медицини у всіх медичних ВНЗ нашої країни. Але вже з перших днів підготовки до відновлення навчального процесу з майбутніми офіцерами медичної служби запасу стало зрозуміло, що поряд зі старими, перевіреними часом традиціями виховання офіцера ЗСУ виникає необхідність збагачувати досвід викладання новими сучасними підходами до надання медичної допомоги, як на полі бою так і на етапах медичної евакуації, вивчати досвід найкращих світових армій.

Найбільша проблема, з якою стикнулась кафедра медицини катастроф та військової медицини ДЗ «Дніпропетровська медична академія» - це відпрацювання практичних навичок. Адже надання медичної допомоги на полі бою часом потребує використання автоматизованих навичок, здобуття яких можна досягнути лише під час тренувань в умовах, наближених до бойових. Саме це питання, а також відсутність умов для освоєння нашими студентами елементів тактичної підготовки, вогневої підготовки, які беззаперечно потребують практичних відпрацювань, зумовило необхідність пошуку колективом кафедри можливостей реалізації цих задач.

Сучасні навички з тактичної медицини викладачі кафедри здобули під час тренінгів з тактичної медицини, в яких  спочатку приймали участь у якості курсантів, а потім відпрацьовували педагогічні навички у якості субінструкторів та інструкторів курсу. Це допомогло не лише отримати необхідні теоретичні знання з нової дисципліни, а й зрозуміти методику відпрацювання зі студентами практичних навичок та основні принципи відтворення стимуляційних сценаріїв.

Відпрацювання навичок з тактичної та вогневої підготовки майбутні офіцери опановували завдяки тісної співпраці кафедри з батальйоном «Дніпро 1». Сучасні принципи поводження зі зброєю опановувались під керівництвом інструкторів, що мають бойовий досвід в зоні АТО.

Заключним етапом стало відпрацювання тактичних сценаріїв з надання допомоги в бойових умовах на місцевості з використанням піротехніки, додаткового фізичного навантаження. Це дозволило створити умови, наближені до реальних та надало можливість студентам використати на практиці отримання знання.

Таким чином сучасна підготовка студентів медиків за програмою офіцерів запасу вимагає від викладачів знання сучасних підходів  надання медичної допомоги в умовах бойових дій, а також забезпечення можливостей практичного відпрацювання отриманих знань в умовах, наближених до реальних.

Список використаної літератури.

  1. Спільний наказ Міністерства оборони України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 29.09.2015 № 514/633/989 «Про утворення кафедр медицини катастроф та військової медицини вищих медичних навчальних закладів».
  2. Особливості підготовки офіцерів медичної служби запасу для Збройних Сил України. О.В.Нікітюк // Гуманітарний вісник ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет ім. Григорія Сковороди»: Науково-теоретичний збірник, – Переяслав-Хмельницький. – 2008. – Вип. 16. – С. 154 – 158.
  3. Нікітюк О. В. Підготовка офіцерів медичної служби запасу для збройних сил України (1991-2006 рр.) / О. В. Нікітюк // Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія : Історія. - 2010. - Вип. 18. - С. 173-179.

 

 

Авторська довідка

  1. Сорокіна Олена Юріївна, доктор медичних наук, доцент, завідуюча кафедри медицини катастроф та військової медицини ДЗ «ДМА МОЗУ». м. Дніпро, Соборна площа, 4. Тел. 050 20 155 20. sorokinaeu@ukr.net
  2. Буряк Тетяна Олександрівна, кандидат медичних наук, асистент кафедри медицини катастроф та військової медицини ДЗ «ДМА МОЗУ». м. Дніпро, Соборна площа, 4. 097 607 220 18, takish@ua.fm
  3. Карлович Олександр Леонардович, викладач кафедри медицини катастроф та військової медицини ДЗ «ДМА МОЗУ». м. Дніпро, Соборна площа, 4.
  4. Березнюк Олег Петрович, заступник завідуючої кафедри кафедри медицини катастроф та військової медицини ДЗ «ДМА МОЗУ». м. Дніпро, Соборна площа, 4.
  5. Заказнов Володимир Федорович, кафедри медицини катастроф та військової медицини ДЗ «ДМА МОЗУ». м. Дніпро, Соборна площа, 4.