Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Cучасні підходи до вищої медичної освіти в Україні, 18-19 травня 2017 року

Розмір шрифту: 
РОЛЬ НАУКОВО-НАВЧАЛЬНОГО ЦЕНТРУ В ПІСЛЯДИПЛОМНІЙ ОСВІТІ НАРКОЛОГІВ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
МИКОЛА ОЛЕКСІЙОВИЧ ОВЧАРЕНКО, ІГОР ВОЛОДИМИРОВИЧ ІОФФЕ, ЛЕОНІД ЛЕОНІДОВИЧ ПІНСЬКИЙ, ТЕТЯНА МИКОЛАЇВНА ОВЧАРЕНКО

Остання редакція: 2017-04-12

Аннотація


РОЛЬ НАУКОВО-НАВЧАЛЬНОГО ЦЕНТРУ В ПІСЛЯДИПЛОМНІЙ ОСВІТІ НАРКОЛОГІВ ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

М.О. Овчаренко, І.В. Іоффе, Л.Л. Пінський, Т.М. Радченко

Луганський державний медичний університет (м. Рубіжне)

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця (м. Київ)

Актуальною проблемою сьогодення є підвищення якості надання наркологічної допомоги, зокрема жінкам із опіоїдною залежністю. Значна розповсюдженість цієї патології, висока соціальна контагіозність, складнощі в проведенні терапевтичної та психологічної допомоги обумовлюють необхідність створення структур та логістики надання спеціалізованої допомоги наркологами та фахівцями терапевтичного профілю. В проведених раніш дослідженнях нами була доведена патогенетична роль печінкової та ендокринної патології, які обумовлюють рецидиви опіоїдної залежності.

На базі Луганського обласного наркологічного диспансеру (м. Лисичанськ), кафедрою психіатрії та наркології ДЗ «Луганський державний медичний університет» та кафедрою клінічної фармакології та клінічної фармації НМУ імені О.О. Богомольця був створений науково-навчальний центр для організації післядипломної освіти наркологів, інфекціоністів, ендокринологів, сімейних лікарів. Навчання проводиться в денному стаціонарі, сайті замісної підтримуючої терапії, клініко-діагностичній лабораторії, кабінеті ультразвукової діагностики. Методологія виявлення коморбідної патології щитоподібної залози (аутоімунного тиреоідиту із гіпотиреозом), її корекції у наркозалежних жінок та профілактика розвитку ПАС активно впроваджується в роботу лікарів Луганської області.

Інтеграція університетської науки, післядипломної освіти в новоствореному науково-навчальному центрі дозволила не тільки істотно покращати наркологічну допомогу жінкам, а й забезпечити впровадження нових діагностичних та лікувальних технологій в цикли тематичного удосконалення для лікарів практичних закладів охорони здоров’я Луганщини.