Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Cучасні підходи до вищої медичної освіти в Україні, 18-19 травня 2017 року

Розмір шрифту: 
ПИТАННЯ ЕЛІМІНАЦІЇ КОРУ ТА КРАСНУХИ В АСПЕКТІ ДОДИПЛОМНОЇ ПІДГОТОВЦІ ЛІКАРІВ
Микола Нестерович Гарас, Лорина Алімівна Іванова

Остання редакція: 2017-04-12

Аннотація


Вступ. Елімінація кору та краснухи є основною метою Європейського плану дій з вакцинування на 2015-2020 рр.  Наразі Україна входить до числа 14 країн Європейського регіону, де кір та краснуха залишаються ендемічними. У 2015 році покриття першою дозою вакцини проти кору, краснухи та паротитної інфекції в Україні становило лише 56%. Невирішеною залишається також проблема нагляду за кором, краснухою та синдромом вродженої краснухи, що включає неоптимальне виявлення випадків захворювання, недостатньо високий рівень лабораторних досліджень з відсутністю генотипування.

Основна частина. Оскільки надійним підґрунтям елімінації кору та краснухи є поширення знань про клінічно-епідеміологічні особливості даних захворювань та можливості профілактичної, в т.ч. протиепідемічної та прищеплювальної, роботи, проаналізовано аспекти аудиторної підготовки майбутніх фахівців-медиків щодо зазначених питань. На додипломному етапі підготовки лікарів спеціальності «Лікувальна справа» фундаментальні засади етіології, епідеміології та основних принципів діагностики кору та краснухи висвітлюються уже на ІІ-ІІІ році навчання в програмі дисципліни «Мікробіологія, вірусологія та імунологія» поряд із іншими вірусними захворюваннями. Нозологічний підхід, а саме, епідеміологічно-клінічні особливості кору та краснухи, принципи їх діагностики, диференційної діагностики, лікування та профілактики представлені в програмах дисциплін «Інфекційні хвороби», «Епідеміологія» та «Педіатрія та дитячі інфекційні хвороби» на V курсі одночасно із іншими екзантемними захворюваннями. Диференційно-діагностичний принцип та особливості діагностичного пошуку при інфекційних екзантемах, а також питання імунопрофілактики розглядаються студентами випускного курсу при вивченні дисциплін «Педіатрія та дитячі інфекційні хвороби» та «Внутрішня медицина з інфекційними хворобами та фтизіатрією».

Висновки. Таким чином, лише чітка наступність опанування знаннями та проведення тісної міждисциплінарної інтеграції зазначених навчальних під час аудиторних занять зі студентами  дозволять сформувати достатнє компетентнісне професійне підґрунтя для вирішення проблеми елімінації кору та краснухи. Водночас, популяризація знань щодо можливостей профілактики та елімінації кору та краснухи на тлі дефіциту аудиторних годин з імунопрофілактики можлива шляхом оптимізації самостійної позааудиторної робити студентів у вигляді організації та проведення тематичних просвітницьких заходів, розробки та впровадження інформаційних матеріалів з актуальних проблем імунопрофілактики кору та краснухи.