Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Cучасні підходи до вищої медичної освіти в Україні, 18-19 травня 2017 року

Розмір шрифту: 
БІОТЕХНОЛОГІЯ РОСЛИН В КОНТЕКСТІ ПИТАННЯ ЕКОЛОГІЇ ЛЮДИНИ
Олена Юріївна Ружицька

Остання редакція: 2017-04-11

Аннотація


Л.Я. Федонюк, О.Ю. Ружицька, І.Б. Привроцька

ДВНЗ ”Тернопільський державний медичний університет

імені І. Я. Горбачевського МОЗ України”

На сьогодні актуальним є привернення уваги громадськості до проблем і перспектив розвитку експериментальної біотехнології та генної інженерії в контексті збереження здоров’я людини. Один із основних аргументів противників ГМО – можливі, в результаті їхнього вживання, розлади в здоров'ї, адже трансгени збільшують ризик виникнення небезпечних алергій, харчових отруєнь і мутацій. Зокрема, більшість відомих трансгенних рослин не гинуть при масовому використанні сільськогосподарських хімікатів і можуть їх акумулювати.

Наукова тема ”Експериментальна еволюція живих організмів як фактор екології людини” у рамках проекту “Актуальні екогенетичні аспекти патологій людини та тварин в умовах глобальної екологічної кризи” спрямована на вивчення питання генетично модифікованих рослин і продуктів, виготовлених із них. Зокрема, проектом передбачено проведення інтернет-конференції “Біогенетичні ресурси рослин України і Європи”, читання лекцій досвідченими науковцями для студентів “Здорова молодь – здорова нація”, проведення тематичного семінару  “Біотехнологія в рослинництві”, круглого столу “Рослинний світ як об’єкт охорони”. Такий навчальний та науково-практичний взаємозв’язок матиме ефективність та раціональність застосування у роботі щодо вивчення можливостей використання генетично модифікованих рослин як важливих продуктів харчування, їх впливу на здоров’я людини, а також вивчення питань щодо використання сучасних методів біотехнології та генетичної інженерії при створені нового покоління сортів і гібридів культурних рослин.  Окрім того, дослідження окультурених рослин створює перспективу їх використання у якості фармацевтичних засобів у боротьбі із відомими та новими захворюваннями.