Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Cучасні підходи до вищої медичної освіти в Україні, 18-19 травня 2017 року

Розмір шрифту: 
МІЖДИСЦИПЛІНАРНА ІНТЕГРАЦІЯ У ВИКЛАДАННІ ПРЕДМЕТУ «МЕДИЧНА БІОЛОГІЯ»
Ірина Богданівна Привроцька

Остання редакція: 2017-04-11

Аннотація


Л. Я. Федонюк, І. Б. Привроцька, О. Ю. Ружицька, О. Б. Фурка

ДВНЗ “Тернопільський державний медичний університет

імені І. Я. Горбачевського МОЗ України”

На сучасному етапі розвитку медичної освіти особливо актуальним постає питання якісної професійної підготовки майбутніх лікарів. Тому підготовка конкурентоздатного спеціаліста, що володіє якісними знаннями, вміннями та компетенціями неможлива без узгодженої роботи кафедр навчального закладу, в тому числі на додипломному етапі. Відповідно до вищесказаного лише інтегрований, міждисциплінарний підхід до вивчення дисциплін медико-біологічного профілю сприяє зростанню мотивації до навчальної діяльності та формує особистість, здатну до професійного зростання. Не виключенням є фундаментальна дисципліна “Медична біологія", що є однією із базових для студентів медичного, стоматологічного та фармацевтичного факультетів Тернопільського державного медичного університету імені І. Я. Горбачевського. Так, на заняттях з дисципліни, що викладається на І курсі, студенти вивчають морфофізіологічні особливості клітин, знання яких є необхідними при засвоєнні знань на кафедрах гістології та ембріології; мікробіології, вірусології та імунології; патологічної анатомії з секційним курсом та судової медицини. Поряд з цим, ознайомлення з молекулярними механізмами реалізації генетичної інформації в клітині та їх регуляції закладає основи для вивчення дисциплін “Медична біохімія” та “Медична генетика”. Ознайомлення з морфо-фізіологічними особливостями паразитів та їх життєвих циклів дає можливість робити попередній висновок щодо наявності в людини паразитарних захворювань і визначити заходи їх профілактики, що в свою чергу, закладає фундамент для навчання на кафедрі інфекційних хвороб із епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами, а також на кафедрах терапевтичного, педіатричного та хірургічного спрямувань.

Отже, послідовність і систематичність у викладанні дисципліни “Медичної біологія” забезпечує міждисциплінарну інтеграцію та закладає основи вивчення профільних теоретичних і клінічних дисциплін.

 

 

 

 

 

Авторська довідка

Лариса Ярославівна Федонюк -завідувач кафедри медичної біології, професор.

Ірина Богданівна Привроцька – асистент кафедри медичної біології, к. біол. наук. pryvrotskaib@tdmu.edu.ua

Олена  Юріївна Ружицька  – асистент кафедри медичної біології, к. біол. наук.

Ольга Богданівна Фурка старший лаборант кафедри медичної біології

м. Тернопіль, вул. Ю. Словацького, 2, Тернопіль, 46001