Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Cучасні підходи до вищої медичної освіти в Україні, 18-19 травня 2017 року

Розмір шрифту: 
Оптимізація проведення інтернатури за фахом "Акушерство і гінекологія"
Микола Іванович Щурко, Світлана Родіонівна Галич, Дар’я Миколаївна Щурко, Ольга Михайлівна Каланжова

Остання редакція: 2017-04-11

Аннотація


Вступ. Інтернатура є невід’ємною ланкою безперервного процесу підготовки у вищому медичному закладі освіти. Це перший етап післядипломного навчання лікаря, метою якого є формування в лікарів-інтернів професійної компетентності фахівця для самостійної практичної діяльності, що обумовлює розробку і широке впровадження в навчальний процес сучасних педагогічних, інформаційних та телекомунікаційних технологій поряд з традиційними методами навчання.

Основна частина. Мета навчання в інтернатурі: допомогти інтерну оволодіти основами професійної діяльності акушера-гінеколога та відпрацювати професійні навички, систематизувати і поглибити спеціальні знання основної та суміжних дисциплін, підготуватись до атестації на визначення знань і практичних навичок лікаря-спеціаліста акушера-гінеколога.

Навчання лікарів інтернів різних спеціальностей по модулю «Акушерство і гінекологія» в плані підготовки до ліцензійного іспиту має деякі особливості та складності. Програма модулю «Акушерство і гінекологія»  складає 20 годин. Тематика практичних занять складає 13 тем з акушерства і гінекології та невідкладних станів цієї спеціальності. З метою прискорення та об’єктивності отриманих після навчання по модулю «Акушерство і гінекологія»  знань кафедрою розроблена комп’ютерна програма «Невідкладні стани в акушерстві та гінекології», яка включає 450 тестових завдань взятих з буклетів складання ліцензійного іспиту за останні 5 років та тестові завдання створені безпосередньо співробітниками кафедри. Досвід кафедри показав, що кращі результати лікарі інтерни отримують на ліцензійному іспиті (70-80%), якщо межою отримання заліку є 90% правильних відповідей.

Висновки. Таким чином очевидно, що активізація електронних ресурсів в учбовому процесі є чинником, який покращує педагогічний процес у підготовці до ліцензійного іспиту «Крок 3», дозволяє підвищити загальний рівень теоретичних знань лікарів-інтернів.