Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Cучасні підходи до вищої медичної освіти в Україні, 18-19 травня 2017 року

Розмір шрифту: 
ЦЕНТР ЗЕБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКСПЕРТИЗИ ТА МОНІТОРИНГУ ЯКОСТІ ОСВІТИ ЯК КОМПОНЕНТ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ВНМЗ
Світлана Вікторівна Гордійчук

Остання редакція: 2017-04-06

Аннотація


ЦЕНТР ЗЕБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКСПЕРТИЗИ ТА МОНІТОРИНГУ ЯКОСТІ ОСВІТИ ЯК КОМПОНЕНТ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ВНМЗ

Для забезпечення внутрішньої системи якості освітнього процесу у КВНЗ «Житомирський інститут медсетринства» було створено «Положення про внутрішню систему забезпечення якості», [1] яким передбачено Центр експертизи та моніторингу якості освітньої діяльності, до складу якого увійшли представники навчально-методичної, наукової, практичної та виховної структур інституту.

Основними завданнями діяльності центру є: розробка нормативно-методичного забезпечення системи контролю якості освіти; експертиза та моніторинг визначення показників та чинників забезпечення якості освіти; розробка експертних схем аналізу навчальних планів, освітніх програм і характеристик на предмет їх відповідності державним стандартам; організація і проведення анкетування студентів і викладачів з питань якості освіти; розробка та апробування системи комплексного рейтингування викладачів інституту; розробка методик самодіагностики успішності студентів; отримання єдиних комплексних критеріїв для оцінювання і контролю рівня та ефективності роботи кафедр, циклових комісій і викладачів та інше.

Визначено функції кожного структурного підрозділу Центру: підрозділ ліцензування, акредитації, атестації - організація й здійснення процедур ліцензування освітньої діяльності, державної акредитації спеціальностей, атестації науково-педагогічних та педагогічних працівників, що реалізується у навчальному закладі та ін.; підрозділ якості практичних навичок та зв’язку з роботодавцями - організація  практичної підготовки студентів у реальних умовах лікувального закладу; розширення/формування баз практик у лікувально-профілактичних установах; підготовка договорів на проведення практик з гарантіями наступного працевлаштування для випускників та ін.; підрозділ організації профорієнтації та вступу абітурієнтів - створення системи профорієнтації та відбору талановитої молоді для навчання в закладі шляхом організації спільних предметних олімпіад та творчих конкурсів серед випускних шкіл, гімназій, ліцеїв області та ін.; підрозділ інформаційно-технічної обробки та збереження даних -  організація, збереження, обробка, інтерпретація інформації про стан і динаміку показників якості освіти в закладі для наступної розробки обґрунтованих управлінських рішень та ін.; студентському підрозділу з якості освіти - формування академічного етносу, несумісного з явищами корупції, академічної нечесності, списування, плагіату тощо та ін [2].

Висновок: Для якісної підготовки конкурентного медичного фахівця необхідно здійснювати системний внутрішній моніторинг якості освітньої діяльності у навчальному закладі шляхом створення центрів (відділів) експертизи та моніторингу освітньої діяльності.

Література:

  1. Шатило В.Й. Гордійчук С.В. Забезпечення якості освітньої діяльності як шлях реалізації Закону України «Про вищу освіту» // Медична освіта. Науково-практичний журнал. № 2, 2015р. – С. 94-98.
  2. Гордійчук С. В. Якість як пріоритетний напрям освітньої діяльності медичного навчального закладу / С.В. Гордійчук // Вісник Луганського національного університету ім. Т. Шевченко (педагогічні науки) – Випуск 6 (303), жовтень, 2016. – С. 100-107.