Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Cучасні підходи до вищої медичної освіти в Україні, 18-19 травня 2017 року

Розмір шрифту: 
ОБГРУНТУВАННЯ НОВИХ ПІДХОДІВ ДО ПІДГОТОВКИ МЕДИЧНИХ СЕСТЕР В УКРАЇНІ
Віктор Йосипович Шатило

Остання редакція: 2017-04-11

Аннотація


ОБГРУНТУВАННЯ НОВИХ ПІДХОДІВ ДО ПІДГОТОВКИ МЕДИЧНИХ СЕСТЕР В УКРАЇНІ

Шатило В.Й., Горай О.В., Шатило Ю.В.

КВНЗ «Житомирський інститут медсестринства» Житомирської обласної ради

 

Завдяки зусиллям провідних спеціалістів України з медсестринства з'явилась можливість привести систему медсестринської освіти в Україні у відповідність до європейських стандартів..

Мета дослідження: обґрунтувати перспективі підходи до розвитку медсестринської освіти в Україні у відповідності до стандартів розвинутих країн світу.

Матеріали та методи дослідження. Для досягнення мети використали методи системного аналізу та логічного узагальнення.

Результати та їх обговорення. Комунальний вищий навчальний заклад «Житомирський інститут медсестринства»  Житомирської обласної ради був заснований 2 лютого 1875 року і пройшов шлях від школи фельдшерів до інституту медсестринства.

Вченою радою інституту медсестринства і рішенням сесії обласної ради (№ 6 від 10.01.2013 року) було затверджено Концепцію розвитку навчального закладу, згідно з якою в інституті здійснюється підготовка бакалаврів та магістрів за спеціальністю «Сестринська справа». У відповідності до сучасних вимог: оновлюється структура навчальних занять; розробляється навчально-методичне забезпечення дисциплін на основі компетентнісного підходу; створюються об’єкти інтелектуальної власності (підручники, посібники, методичні розробки та рекомендації, практикуми тощо); запроваджуються сучасні мультимедійні технології, контролюючі та навчаючі (симуляційні) інформаційно-комп'ютерні програми. Для інформатизації освітнього процесу в навчальному закладі використовуються пакет програм «Деканат», програма «Кафедра», програма «Колоквіум», електронний журнал успішності, система автоматизації бібліотеки «Ірбіс», внутрішньо-інститутська мережа Інтранет.

Однак найголовнішим джерелом інновацій удосконалення якості освітньої діяльності залишається її наукова складова.

За останніх вісім років, у співпраці з вищими навчальними закладами України викладачами інституту захищено наукові праці, які розширили сучасні знання з історії медицини, розвитку медсестринства, сприяли удосконаленню підготовки медичних кадрів для системи охорони здоров’я.

Зокрема в інституті медсестринства досліджено становлення і розвиток медичної освіти на Волині [5].

Розроблено тематику та нові підходи до професійної підготовки магістрів сестринської справи в умовах ступеневої освіти [7].

Досліджено формування професійно-педагогічної компетентності медичних сестер сімейної медицини в процесі фахової підготовки [6].

В інституті активно досліджується проблема формування професійної спрямованостіі вивчення предметів природничо-математичного циклу у вищих медичних начальних закладах [4].

Дослідницькі роботи  науковців інституту медсестринства були присвячені новим підходам до формування готовності студентів вищих медичних навчальних закладів до комунікативної взаємодії у професійній діяльності [7].

В інституті проведені дослідження присвячені підготовці студентів медичних спеціальностей до професійної взаємодії засобами моделювання комунікативних ситуацій [9].

Досліджено підготовку медичних сестер до санітарно-гігієнічного виховання та профілактичної роботи зі школярами [1].

Вивчено педагогічні умови організації позааудиторної навчальної діяльності студентів вищих медичних навчальних закладів [3].

Досліджено проблему динаміки змін антропометричних та рентгенокардіометричних показників у юнаків [2].

Вищезазначені наукові розробки лягли в основу дисертацій на здобуття наукових ступенів кандидата і доктора медичних наук наук, а їх результати впроваджуються в медичну освіту і в практичну охорону здоров'я.

З 2010 по 2017 роки в інституті захищено 137 магістерських робіт зі спеціальності «Медсестринство», які були присвячені розвитку медичної освіти і практичної діяльності медичних сестер. Це – вагомий вклад у теорію та практику медсестринства, які повинні продовжуватись в аспірантурі, докторантурі з медсестринства і забезпечити подальший науково-обгрунтований розвиток медсестринства в державі.

Висновки

1. Результати виконаних наукових досліджень і проблематика, яка досліджується дають підстави вважати, що підготовка медичних сестер – це частина цілісного педагогічного процесу у вищій школі, тісно пов’язаного з практичною професійною діяльністю медсестер, який потребує подальшого багатовекторного наукового обґрунтування.

2. Проведені наукові дослідженyя обгрунтовують необхідність запровадження в Україні третього освітнього рівня в медсестринстві – наукового. Здобуття медсестрами з освітнім рівнем магістра наукового ступеню доктора філософії надасть можливість залучати  їх до науково-педагогічного процесу у вищій школі при підготовці бакалаврів і магістрів медсестринства.

3. Реалізація вищезазначених завдань дозволить виокремити медсестринство в окрему наукову спеціальнвість, що повністю відповідає міжнародним стандартам.

Список використаних джерел

1. Горай О.В. Автореферат дисертації «Підготовка майбутніх медичних сестер (фельдшерів) до санітарно-гігієнічного виховання і профілактичної роботи зі школярами» на здобуття наукового ступеня к. пед. наук. Житомир, 2012 - 22 с.

2. Гордійчук С.В. Автореферат дисертації «Динаміка змін антропометричних та рентгенокардіометричних показників у юнаків - солдатів строкової служби та студентів18-20 років» на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук. Тернопіль, 2009 - 22 с.

3. Коваленко В.О. Автореферат дисертації «Педагогічні умови організації позааудиторної навчальної діяльності студентів медичних коледжів»  на здобуття наукового ступеня к. пед. наук. Житомир, 2014 – 23 с.

4. Копетчук В.А. Автореферат дисертації «Професійна спрямованість навчання предметів природничо-математичного циклу в медичному коледжі» на здобуття наукового ступеня к. пед. наук. Київ, 2008 – 20 с.

5. Круковська І.М. Автореферат дисертації «Становлення і розвиток медичної освіти на Волині (ХІХ ст. – 30-ті роки ХХ ст.)» на здобуття наукового ступеня к. пед. наук. Житомир, 2007 – 28 с.

6. Махновська І.Р. «Професійна підготовка магістрів сестринської справи в умовах ступеневої освіти» на здобуття наукового ступеня к. пед. наук. Житомир, 2015 -  23 с.

7. Поплавська С.Д. Автореферат дисертації «Формування готовності студентів медичних коледжів до комунікативної взаємодії у професійній діяльності» на здобуття наукового ступеня к. пед. наук. Житомир, 2009 – 21 с.

8. Шарлович З.П. Автореферат дисертації «Формування професійно-педагогічної компетентності медичних сестер сімейної медицини в процесі фахової підготовки» на здобуття наукового ступеня к. пед. наук. Житомир, 2015 – 22 с.

9. Шигонська Н.В. Автореферат дисертації «Підготовка студентів медичних спеціальностей до професійної взаємодії засобами моделювання комунікативних ситуацій» на здобуття наукового ступеня к. пед. наук. Житомир, 2011 - 22 с.

 

Шатило Віктор Йосипович, доктор медичних наук, професор. Е-mail: zhitomir.nursing@gmail.com тел. 0962671287

Горай Ольга Віцентіївна, кандидат педагогічних наук, вченого звання не має.. Е-mail: zhitomir.nursing@gmail.com тел. 0962671287

Шатило Юлія Вікторівна, кандидат медичних наук, вченого звання не має.      Е-mail: zhitomir.nursing@gmail.com тел. 0962671287