Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Cучасні підходи до вищої медичної освіти в Україні, 18-19 травня 2017 року

Розмір шрифту: 
ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАСВОЄННЯ ЛЕКЦІЙНОГО МАТЕРІАЛУ ПО ХІРУРГІЇ
Володимир Іванович Лупальцов, Андрій Іванович Ягнюк, Костянтин Олександрович Вандер, Сергій Сергійович Кітченко, Олександр В'ячеславович Мірошниченко

Остання редакція: 2017-04-04

Аннотація


ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАСВОЄННЯ ЛЕКЦІЙНОГО МАТЕРІАЛУ ПО ХІРУРГІЇ

Лупальцов В.І., Дехтярук І.А., Мірошниченко О.В.

Харківський національний медичний університет

Кафедра хірургії №3

Вступ. Вимоги сучасної медичної школи щодо удосконалення сприйняття учбового матеріалу зростають. І в першу чергу ці вимоги торкаються методики  викладання  лекційного матеріалу. Лекція є однією з основних форм усного викладання матеріалу в вищій школі, а сприйняття студентами усної інформації залежать не тільки від майстерності викладання лекційного матеріалу лектором, а й від подання презентаційного матеріалу. Тому залучення до інформації презентаційних форм сприятиме формуванню у студентів більш глибоких та стійких знань, необхідних для практичної діяльності лікаря.

Основна частина. Підготовка студентів на клінічних кафедрах має мету навчити їх практичним навичкам та умінню клінічного мислення. Останнє особливо важливо в хірургії. Для кращого засвоєння лекційного матеріалу ми широко використовуємо мультимедійне супроводження лекційного матеріалу з висвітленням таких сучасних методів діагностики, як ультразвукова доплерографія, комп’ютерна томографія, магнітно-резонансна томографія, езофагогастроскопія, лапароскопія та інші з коментуванням кожного метода дослідження. В кінці викладання лекційного матеріалу демонструється кольоровий фільм, в якому виконуються операція по темі лекції з коментуванням етапів операції лектором. Важливою ланкою майстерності лектора є також його діалог з хворим у якого патологія по темі лекції. Перед викладанням основного тематичного матеріалу лекції асистент представляє такого  хворого. Зацікавленість аудиторії до діалогу лектора з хворим завжди велика, так як теорія відразу підкріплюється практичними навичками: як саме збирати скарги хворого, анамнез захворювання і так далі. Велике значення відіграє особистість лектора. Як правило, лектор відомий  вчений-хірург з великим професійним і життєвим досвідом, а його вміння володіти лекціонним матеріалом і студентською аудиторією сприяють засвоєнню нового матеріалу.

Висновки. Мультимедійне супроводження лекції, учбово-тематичні фільми, які демонструються під час викладання лекційного матеріалу, діалог з хворим в аудиторії з патологією по темі лекції та особиста майстерність лектора сприяють більш стійкому та глибокому засвоєнню учбового матеріалу, оволодінню практичними навичками та розвитку уміння клінічного мислення.

 

 

Література.

1. Артемова Л.В. Педагогіка і методика вищої школи: Навчально-методичний посібник: Інтерактивні технології в курсах навчальних дисциплін. – К.: Кондор, 2008.-272с.

2. Тетенев Ф.Ф., Бодрова Т.Н., Калініна О.В. Формування і розвиток клінічного мислення – найважливіше заняття медичної освіти // Успіхи сучасного природознавства.-2008.-№4 – стор. 63-65.

 

 

Лупальцов Володимир Іванович, член-кореспондент НАМН України, д.мед.н., професор, завідувач кафедри хірургії №3 ХНМУ,

(057) 370-60-60, surgdis@ukr.net;

Дехтярук Ігор Андрійович, к.мед.н., доцент кафедри хірургії №3 ХНМУ, 0973845312;

Мірошниченко Олександр В’ячеславович, асистент кафедри хірургії №3 ХНМУ, 0503037957

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лекция для студентов 5 курса

медицинских факультетов ХНМУ

 

 

 

 

 

 

ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ

ОСТРЫХ И ХРОНИЧЕСКИХ ЗАБОЛЕВАНИЙ

ПЕРЕФЕРИЧЕСКИХ ВЕН ВЕРХНИХ И НИЖНИХ КОНЕЧНОСТЕЙ

Кафедра хирургии № 3 ХНМУ

Автор – доц. Дехтярук И.А.

 

 

 

 

 

Харьков – 2017

Лекция для студентов 5 курса

медицинских факультетов ХНМУ

 

 

 

 

 

 

ХИРУРГИЧЕСКИЕ ЗАБОЛЕВАНИЯ МОЛОЧНОЙ ЖЕЛЕЗЫ

Кафедра хирургии № 3 ХНМУ

Автор – доц. Дехтярук И.А.

 

 

 

 

 

Харьков - 2017

 

 

Лекция для студентов 5 курса

медицинских факультетов ХНМУ

 

 

 

 

 

 

ПАРАЗИТАРНЫЕ ЗАБОЛЕВАНИЯ И ТУБЕРКУЛЕЗ ОРГАНОВ БРЮШНОЙ ПОЛОСТИ

Кафедра хирургии № 3 ХНМУ

Автор – доц. Дехтярук И.А.

 

 

 

 

 

Харьков - 2017