Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Cучасні підходи до вищої медичної освіти в Україні, 18-19 травня 2017 року

Розмір шрифту: 
СИСТЕМА І ДОСВІД ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ ПРОВІЗОРІВ З ФАРМАКОЕКОНОМІКИ ТА ОЦІНКИ ТЕХНОЛОГІЙ ОХОРОНИ В УКРАЇНІ
Ольга Заліська, Михайло Слабий, Орест Січкоріз, Ореста Піняжко, Наталія Максимович

Остання редакція: 2017-04-03

Аннотація


О.М.Заліська, М.В. Слабий, О.Є.Січкоріз, О.Б. Піняжко, Н.М.Максимович

Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

Вступ. У ЛНМУ ім. Данила Галицького на кафедрі організації і економіки фармації, технології ліків та фармакоекономіки ФПДО вперше в Україні було започатковано наукові, теоретичні, практичні дослідження з фармакоекономіки, створено Програму фармакоекономічної оцінки лікарських засобів в Україні, яку було впроваджено у медичну практику, обґрунтовано і запроваджено у вищу фармацевтичну школу дисципліну «Фармакоекономіка», видано перші навчальні посібники, типові програми (1998-2002), підручник, 4 навчальні посібники з фармакоекономіки з грифом МОЗ і МОН України (2002-2014).

Основна частина. На кафедрі системно опрацьовано нові методики з фармакоекономіки та оцінки технологій охорони здоров’я (ОТОЗ), методичні рекомендації, які впроваджені у навчальний процес провізорів, діяльність МОЗ України (Заліська О.М., Мендрік О.А., Толубаєв В.В., Піняжко О.Б., Максимович Н.М., 2009-2016).  Певні аспекти ОТОЗ в Україні розробляються професорами Немченко А.С., Косяченко К.Л., Котвіцька А.А. та ін.

З 2008 року діє Український центр ISPOR, який системно впроваджує методики ОТОЗ та організовує українські форуми, включені у програми Світових, Європейських конгресів ISPOR (Мадрид, 2011 – Відень, 2016, Філадельфія, Вашингтон, 2016). Результати наукових досліджень з фармакоекономіки та ОТОЗ системно публікуються  у виданні  «Value in Health» (IF, 3824). Створено цикл статей у формі лекторію з ОТОЗ, який представлено в «Еженедельник Аптека», на сайті uspor.org.ua, міжнародні дистанційні модулі з фармакоекономіки – на сайті ispor.org  для забезпечення неперервної післядипломної освіти провізорів з ОТОЗ та фармакоекономіки.

Висновки. Нами впроваджена система досліджень і післядипломної освіти провізорів з фармакоекономіки та ОТОЗ з використанням комп’ютерних технологій для набуття знань і компетенцій відповідно до європейських вимог