Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Cучасні підходи до вищої медичної освіти в Україні, 18-19 травня 2017 року

Розмір шрифту: 
СИСТЕМА НАВЧАННЯ З ОЦІНКИ ТЕХНОЛОГІЙ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я У ПІСЛЯДИПЛОМНІЙ ОСВІТІ ПРОВІЗОРІВ
Ольга Заліська, Ореста Піняжко, Наталія Максимович, Галина Яцкова

Остання редакція: 2017-04-03

Аннотація


О.М. Заліська, О.Б. Піняжко, Н.М. Максимович, Г.Ю.Яцкова

Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

Вступ. Аналіз стратегії ВООЗ із впровадження оцінки технологій охорони здоров’я (ОТОЗ, англ. НТА) показує, що  пріоритетним  є розвиток людських ресурсів і навчання з ОТОЗ. На кафедрі ОЕФ, технології ліків та фармакоеко-номіки ФПДО системно впроваджені теми з ОТОЗ для слухачів ПАЦ та провізорів-інтернів, видано навчально-методичне забезпечення (2012-2016).

Основна частина. Для набуття знань і навичок з ОТОЗ нами було підготовлено і видано нову програму циклу тематичного удосконалення ТУ «Раціональне використання лікарських засобів за даними доказової медицини і фармакоекономіки» (автори Заліська О.М., Максимович Н.М., Піняжко О.Б,. Січкоріз О.Є., Яцкова Г.Ю.- ЛНМУ, Львів, 2017.- 20 с.). У лекції, семінарські та практичні заняття включено тематику: система доказових даних про лікарські засоби, міжнародні електронні бази даних про ефективність, безпечність препаратів для лікування поширених захворювань за даними доказової медицини та фармакоекономіки, система ОТОЗ у світі, діяльність міжнародних організацій, зокрема, ВООЗ, Міжнародного товариства фармакоекономічних досліджень - ISPOR, Товариства Кокрейна, які координують діяльність зі збору, поширення доказової інформації про ліків за даними фармакоекономічних досліджень, діяльність Українського центру фармакоекономічних досліджень – UСPOR в Україні для раціонального використання ліків та відпуску їх з аптечних закладів. Вказаний цикл тематичного удосконалення було включено у Календарний план факультету післядипломної освіти ЛНМУ ім. Данила Галицького  на 2017 рік та успішно проведено для провізорів Львівської області у лютому 2017 року.

Висновки. На кафедрі ОЕФ, технології ліків та фармакоекономіки ФПДО ЛНМУ ім. Данила Галицького створена система навчання провізорів з тематики ОТОЗ на ПАЦ, циклах інтернатури, запроваджено новий  ТУ з фармакоекономіки та ОТОЗ для набуття знань і навичок з ОТОЗ.