Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Cучасні підходи до вищої медичної освіти в Україні, 18-19 травня 2017 року

Розмір шрифту: 
АНАЛІЗ СИСТЕМИ ЛІЦЕНЗІЙНИХ ІСПИТІВ З ФАРМАЦІЇ У США
Mariya Leleka

Остання редакція: 2017-04-03

Аннотація


Лелека М.В., Заліська О.М., Барчук О.З.

Львівський національний медичний університет

імені Данила Галицького

Вступ. Інтеграція України у світовий освітній простір вимагає відповідності міжнародним стандартам освіти. Метою нашої роботи було вивчити систему підготовки та проведення ліцензійних іспитів з фармації у США. Тестування знань кандидатів, які хочуть займатися фармацевтичною діяльністю у США проводиться за допомогою ліцензійного іспиту North American Pharmacist Licensure Examination® (NAPLEX).

Основна частина. Встановлено, що на 01.11.2016 р. кількість тестів NAPLEX зросла з 185 до 250 пунктів. Тестування проводиться в комп'ютеризованій, фіксованій формі. З 250 поставлених питань 200 є оперативними і будуть використовуватися для розрахунку балів тесту. Загальний час тестування - 6 годин. Більшість питань NAPLEX задаються у форматі на основі сценаріїв (наприклад профілі пацієнтів/медичні записи). Існує декілька типів тестових завдань: 1) кілька варіантів відповідей (одна вірна відповідь), 2) кілька варіантів відповідей (декілька вірних відповідей), 3) розрахункове завдання відкритого типу, 4) ранжування варіантів відповідей, 5) гаряча точка (Hot spot) вказати на малюнку вірну локацію

Якщо проаналізувати структуру банку питань, то 67 % становлять питання із забезпечення безпечної і ефективної фармакотерапії та системи охорони здоров'я, а 33 % становлять завдання з безпеки і точності приготування, компаундинг (аптечна технологія ліків), дозування та аналіз, відпуск лікарських засобів і виробів медичного призначення.

Висновки. Вивчення досвіду США показує, що за своєю суттю ліцензійні іспити як запорука професійної діяльності в Україні відповідає міжнародним стандартам.

Література

  1. Наказ МОЗ України № 646 від 12.09.2014 року « Про затвердження плану заходів для поліпшення якості підготовки фахівців за спеціальностями галузі знань «Фармація»
  2. https://nabp.pharmacy/programs/
  3. https://nabp.pharmacy/programs/naplex/