Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Сучасні проблеми клінічної фармакології з позиції доказової медицини, 13-14 квітня 2017 року

Розмір шрифту: 
ОСОБЛИВОСТІ ДИНАМІКИ В-ЛІМФОЦИТІВ У КРОВІ МОРСЬКИХ СВИНОК У РІЗНІ ПЕРІОДИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ПНЕВМОНІЇ
Чугай Ольга

Остання редакція: 2017-04-13

Аннотація


Пневмонія у XXI ст. залишається значною медико-соціальною проблемою як в країнах, що розвиваються, так і в промислово розвинених країнах. Значна поширеність, високі цифри інвалідизації та смертності слугують цьому підтвердженням.

Мета нашого дослідження: вивчення особливостей динаміки В-лімфоцитів у морських свинок в різні періоди експериментальної пневмонії.

Матеріали та методи дослідження. Експериментальні дослідження проводились на 32 морських свинках (ссавцях) масою 180-220 г, поділених на 4 групи по 8 тварин у кожній:

І група інтактні морські свинки (контроль);

ІІ група морські свинки з експериментальною пневмонією на 6-ту добу;

ІІІ група морські свинки з експериментальною пневмонією на 10-ту добу;

IV група – морські свинки з експериментальною пневмонією на 20-ту добу.

Відтворювали експериментальну пневмонію шляхом інтраназального введення тваринам культури Staphylococcus aureus за методом В. Н. Шляпникова і співав.

Тварин декапітували на 6-ту, 10-ту та 20-ту добу розвитку ЕП. Популяцію В-лімфоцитів (ЕАС-РОЛ) визначали за допомогою реакції спонтанного розеткоутворення з еритроцитами барана.

Отримані результати статистично оцінювали за t-критерієм Стьюдента.

Результати дослідження та їх обговорення. У морських свинок у ранній період ЕП (на 6 та 10 добу) спостерігалось підвищення рівня В-лімфоцитів на 19,45% та 25%, відповідно, при порівнянні з інтактною групою. У пізній період, на 20 добу, рівень В-лімфоцитів й надалі зростав на 43,65%.

Висновок. Експериментальна пневмонія у морських свинок супроводжується активацією гуморальної ланки імунітету, що виражається зростанням рівня В-лімфоцитів у крові як в ранній, так і пізній період.


Повний текст: PDF  |  PDF