Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Сучасний мультидисциплінарний підхід до діагностики та лікування хворих на цукровий діабет, 11-12 травня 2017 року

Розмір шрифту: 
ЕРЕКТИЛЬНА ДИСФУНКЦІЯ ТА ЇЇ ЗАЛЕЖНІСТЬ ВІД СТУПЕНЯ КОМПЕНСАЦІЇ ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ ТА КОНЦЕНТРАЦІЇ БІОХІМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЖИРОВОГО ОБМІНУ
Тарас Ігорович Крицький

Остання редакція: 2017-05-04

Аннотація


Актуальність. За останні роки досягнуто значних успіхів в розумінні діагностики та ефективного лікування еректильної дисфункції (ЕД). Однак, розлади ЕД при цукровому діабеті (ЦД) , які значно знижують якість життя пацієнтів, залишаються довгий час невиявленими внаслідок того, що пацієнти часто не скаржаться на порушення статевої функції.  Таким чином, активне виявлення і вивчення характеру ЕД у хворих з ЦД дозволять не тільки аргументовано вибирати методи лікування хворих на ЦД, що буде сприяти підвищенню якості їх життя, але і більш раціонально проводити профілактику розвитку інших нейрогенних і васкулогенних ускладнень основного захворювання.

Мета роботи. Вивчення зв'язку ЕД з розвитком і прогресуванням основного захворювання і інших його ускладнень для розробки раціональних алгоритмів діагностики і лікування.

Матеріали та методи дослідження. У дослідження включено 180 хворих на ЦД, які проходили лікування у ендокринологічному відділенні ‘’ТУЛ’’ в період з 2015 по 2017 роки. Для виявлення ЕД використовувався опитувальник, рекомендований Європейською асоціацією урологів «Міжнародний індекс еректильної функції». Ступінь компенсації вуглеводного обміну оцінювався по рівню гліколізованого гемоглобіну (HbAlc) (норма до 6,4%). Концентрація біохімічних показників сироватки крові (холестерин (норма 3,3-5,2 ммоль/л), тригліцериди (норма 0-2,3 ммоль/л),) Статистична обробка одержаних даних була проведена з використанням пакету прикладних програм STATISTICA (StatSoft Inc. США, версія 10.0)

Результати досліджень та їх обговорення: Нами були отримані результати, що показують взаємозв'язок ЕД і характеру перебігу ЦД. Так, показники глікованого гемоглобіну у хворих з ЕД і ЦД склали 9,0% [8,0; 10,0] і були достовірно вищі (р<0,001), ніж відповідні показники у хворих з ЦД без ЕД, які склали 8,0% [6,9;9,6], тобто показники компенсації ЦД у хворих з ЕД були достовірно гірші. Показники жирового обміну (загальний холестерин і трігліцериди плазми крові) у хворих ЦД і ЕД також були достовірно гірші (р<0,001 і 0,035, відповідно), ніж у хворих ЦД і відсутністю ЕД. Медіани загального холестерину і трігліцеридів плазми крові в групі хворих з ЕД і ЦД склали 4,44 [3,94;5,26] ммоль\ л і 1,17 [0,8; 1,71] ммоль/л, відповідно. Медіани загального холестерину і тригліцеридів плазми крові в групі хворих з ЦД але без ЕД склали 3,79 [3,49;4,37] ммоль\ л і 0,97 [0,8; 1,42] ммоль/л, відповідно.

Висновки та перспективи подальших досліджень. Відмічено чіткий кореляційний зв'язок між компенсацією ЦД, показниками жирового обміну та ЕД. Досліджено, що декомпенсація захворювання зумовлює прогресування статевих розладів у чоловіків хворих на ЦД, що призводить до зниження еректильної функції.


Повний текст: PDF