Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Сучасний мультидисциплінарний підхід до діагностики та лікування хворих на цукровий діабет, 11-12 травня 2017 року

Розмір шрифту: 
ВИКОРИСТАННЯ ФОРМУЛИ FIB-4 ДЛЯ ВІДБОРУ ПАЦІЄНТІВ ДО ПРОВЕДЕННЯ ЕЛАСТОГРАФІЇ ПЕЧІНКИ
Надія Михайлівна Гаврилюк

Остання редакція: 2017-05-04

Аннотація


Актуальність. Для оцінки тяжкості захворюваннь печінки золотим стандартом залишається біопсія печінки. В останні роки як альтернативу біопсії печінки застосовують неінвазивні тести, які завоювали велику популярність у зв‘язку з легкодоступністю та відносною дешевизною. Це має вирішальне значення для верифікація фіброзу/цирозу печінки у пацієнтів з НСV-інфекцією для вирішення працездатності пацієнтів та подальшого прогнозу виникнення цирозу печінки та гетатоцелюлярної карциноми.

Мета роботи. Дослідити ефективність формули FIB-4 при проведенні еластографії печінки у пацієнтів із НСV-інфекцією.

Матеріали та методи дослідження. На підставі загальновідомого індексу (FIB-4): ([вік] x AST [U/L]) / ((PLT [10(9)/L]) x (ALT [U/L])(1/2)) нами проводився відбір хворих для проведення еластографії печінки і при значенні індекса більше 3.25 такі пацієнти були направлені на еластографію печінки для верифікації фіброзу/цирозу. Обстеження провели 43 пацієнтам на апараті Acuson S2000ТМ Тернопільської університетської лікарні.

Результати та їх обговорення. В двох пацієнтів (4,65%) виявлено фіброз печінки (F2 за METAVIR), у 9 (20,93%) пацієнтів - F3, а у 32 пацієнтів (74,42%) цироз печінки (F4 за METAVIR).

У пацієнта з фіброзом печінки  F2 (за METAVIR) жорсткість паренхіми печінки достовірно відповідає соноеластографічним ознакам дифузного однорідного фіброзу печінки.

Серед пацієнтів з F3 у 5-х відмічався однорідний фіброз печінки в межах F3, у трьох жорсткість паренхіми печінки в окремих сегментах сягала меж цирозу F4, і в одного з сонографічними ознаками неоднорідного фіброзу печінки в межах F2-F3.

Серед 25 пацієнтів з F4 відмічались сонографічні ознаки дифузного неоднорідного фіброзу печінки в межах F4 із частиною сегментів печінки в межах F2 та F3. У 7 хворих відмічались сонографічні ознаки дифузного однорідного фіброзу печінки в межах F4 (згідно класифікації METAVIR).

Висновки та перспективи подальших досліджень: Простий неінвазивний тест FIB-4 при значенні більше 3,25 дозволяє прогнозувати фіброз печінки у пацієнтів з НСV-інфекцією, тому їх необхідно направляти на еластографію печінки для верифікації діагнозу що зменшує потребу в біопсії печінки.


Повний текст: PDF