Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Сучасний мультидисциплінарний підхід до діагностики та лікування хворих на цукровий діабет, 11-12 травня 2017 року

Розмір шрифту: 
КАРДІОВАСКУЛЯРНІ ДІАБЕТИЧНІ УСКЛАДНЕННЯ У ДІТЕЙ
Іван Семенович Сміян, Галина Андріївна Павлишин, Вікторія Богданівна Фурдела

Остання редакція: 2017-04-28

Аннотація


У порівнянні із загальною популяцією, частота виникнення серцево-судинних захворювань при цукровому діабеті (ЦД) збільшується у 2-8 раз і зростає з віком хворих та тривалістю захворювання. Смертність від серцево-судинних ускладнень у хворих на ЦД вища у 2-3 рази порівняно з кардіологічними хворими без діабету. Рання доклінічна діагностика кардіоваскулярних ускладнень у дітей і ефективні профілактично-лікувальні заходи дозволять відстрочити або призупинити прогресування ураження серця в подальшому, покращити якість життя хворих, знизити показники інвалідності і смертності у молодому віці.

Діабетичне ураження серця зумовлене метаболічними трофічними  порушеннями у міокарді, послабленням діастолічної і систолічної скоротливої функції міокарду, розвитком мікроангіопатії та діабетичної автономної невропатії серця.


Повний текст: PDF