Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Сучасний мультидисциплінарний підхід до діагностики та лікування хворих на цукровий діабет, 11-12 травня 2017 року

Розмір шрифту: 
ДЕЯКІ КЛІНІКО-ДІАГНОСТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ГІДРОЦЕФАЛІЇ ПРИ ХРОНІЧНІЙ ІШЕМІЇ МОЗКУ У ПАЦІЄНТІВ З СУПУТНІМ ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ ІІ-ГО ТИПУ
Світлана Іванівна Шкробот, Роксолана Богданівна Насалик

Остання редакція: 2017-05-04

Аннотація


Актуальність. Близько 90 % осіб із цереброваскулярними захворюваннями (ЦВЗ) в Україні – хворі з хронічною ішемією мозку (ХІМ) (Міщенко Т.С., 2016). Протягом останніх 10 років темпи зростання цієї нозології збільшилися удвічі, що пов’язано із поширенням таких чинників ризику, як артеріальна гіпертензія, цукровий діабет (ЦД), ожиріння, зловживання алкоголем, паління, стреси, тощо (Неретин В.Я., 2002, Adams H.P. 2009, Nickberg, 2015).

ЦД набув ознак неінфекційної епідемії, що охопила близько чверті мільярда жителів нашої планети та визнаний незалежним чинником ризику ЦВЗ патології. В Україні за останні 15 років захворюваність на ЦД ІІ-го типу збільшилася удвічі та подолала мільйонну позначку, водночас, за даними епідеміологічних досліджень, реальний показник є принаймні утричі вищим (Паньків В.І., 2007). Діабетична енцефалопатія спостерігається в 60-70% хворих на ЦД (Бурчинский С.Г., 2003).

Існує цілий ряд досліджень, в яких вивчалися стан когнітивних функцій, якість життя хворих, у хворих на ХІМ з ЦД ІІ-го типу (Міщенко Т.С., 2006, Novak V.,2016). Проте, особливості цих параметрів у хворих з ГЦ при ХІМ та супутнім ЦД є недостатньовивченими (Бурчинский С.Г., 2006, B. Platt, 2016).


Повний текст: PDF