Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Сучасний мультидисциплінарний підхід до діагностики та лікування хворих на цукровий діабет, 11-12 травня 2017 року

Розмір шрифту: 
ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ГОСТРОЇ НЕПРОХІДНОСТІ ТОНКОЇ КИШКИ У ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ
Володимир Бенедикт

Остання редакція: 2017-05-04

Аннотація


ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ГОСТРОЇ НЕПРОХІДНОСТІ ТОНКОЇ КИШКИ У ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ

Бенедикт В.В.

ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет

ім. І.Я.Горбачевського МОЗ України»

Постановка проблеми та її зв’язок з важливими науковими та практичними завданнями. Гострі хірургічні захворювання органів черевної порожнини та цукровий діабет - це проблема,яка привертає увагу хірургів, ендокринологів та лікарів інших спеціальностей. Актуальність даної проблеми пояснюється постійним збільшенням числа хворих на цукровий діабет, складністю перебігу гострої непрохідності тонкої кишки (ГНТК) і високою смертністю цих пацієнтів.

Мета. Метою нашого дослідження є розробка патогенетичної корегуючої терапії ГНТК у хворих на цукровий діабет для покращення результатів їх хірургічного лікування..

Матеріали та методи дослідження. Нами проведено комплексне клінічне обстеження 221 хворого на ГНТК, яким були виконані різні методи хірургічного лікування. Також було проведено ретроспективний аналіз медичних карт   30 пацієнтів з летальним наслідком перебігу даної хірургічної патології.

Результати дослідження. При проведені ретроспективного аналізу було встановлено, що в 3-хвипадках (10%) у хворих спостерігався цукровий діабет 2-го типу,середнього-тяжкого ступеню, в стадії суб-, декомпенсації, причому у всіх випадках в поєднанні з серцево-судинною та легеневою патологією. Рівень цукру у цих хворих коливався від 19,2 ммоль/л до 8,6 ммоль/л (в середньому 14,73 ммоль/л) на фоні нирко-печінкової недостатності,яка була обумовлена,як цукровим діабетом,такіГНТК.

У хворих на ГНТК з сприятливим перебігом захворювання цукровий діабет зустрічався тільки в 1,81% пацієнтів і перебіг його був більш легким. Крім цього, у частини хворих спостерігалася помірна гіперглікемія до операції, яка зникала після операції і не потребувала специфічного лікування.

Всім хворим проводився моніторинг рівня цукру в плазмі крові до операції, під час і після операції в умовах ПІТ з  корекцією рівня цукру простим інсуліном. Зверталась увага на адекватне  знеболювання після операції із врахуванням того,що ці препарати знижують чутливість тканин до інсуліну. Компенсація глікемії проводилась разом з корекцією метаболічних розладів спричинених ГНТК.

Особливу увагу приділяли ранньому відновленню рухової функції травного каналу. на першу добу операції для припинення асинхронної діяльності ТК та гальмування рухової діяльності її призначали 0,1 % розчин обзидану або 2 % розчин папаверину, на другу добу проводили стимуляцію цього органа препаратами кальцію (1 % розчин глюконату кальцію 100-200 мл). Для покращення локального кровообігу та збільшення енергетичного забезпечення травного каналу – розчини пентоксифіліну, кристалоїдні плазмозамінникі, ессенціальні фосфоліпіди, концентровані розчини глюкози, розчини АТФ, тіатріазоліну і кокарбоксилази,   антиоксиданти –  5 – 10 % розчини α-токоферолу ацетату. Такий лікувальний комплекс після операції призводив до відновлення у оперованих пацієнтов моторно-евакуаторної функції травного каналу, що дозволило використовувати ентеросорбенти, розпочати  ентеральне харчування і проводити адекватну корекціє  цукрового діабету.

Таким чином, наявність у хворого на ГНТК цукрового діабету, його тяжкість і ступінь компенсації суттєво впливає на перебіг основної хірургічної патології.

Висновки та перспективи подальших досліджень та їх обговорення.

1. Постійний моніторинг рівня цукру в плазмі хворого на всіх етапах хірургічного лікування пацієнтів на гостру непрохідність тонкої кишки з адекватною інсулінотерапією є запорукою успішного лікування цих хворих.

2. Адекватна передопераційна підготовка і повна компенсація гомеостазу хворого після операції з раннім відновленням моторики травного каналу можуть забезпечити успішний результат хірургічного лікування гострої непрохідності тонкої кишки.

3. Перспективним

Авторська довідка: прізвище, ім'я, по-батькові, посада, науковий ступінь, вчене звання, установа, поштова адреса, e-mail, контактний телефон  (бажано мобільний). Тези та авторську довідку зберігати  у форматі "doc." або "rtf.". Скан-копію – у форматі "jpeg."