Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 7 червня 2018 року.

Розмір шрифту: 
ГІДРОЛІЗ АТР NA+, K+-АТР-АЗОЮ СПЕРМАТОЗОЇДІВ НЕПЛІДНИХ ЧОЛОВІКІВ ЗА УМОВ H2O2-ІНДУКОВАНОГО ОКИДАТИВНОГО СТРЕСУ
Роман Фафула

Остання редакція: 2018-05-15

Аннотація


З’ясування закономірностей функціонування чоловічих статевих клітин, які відіграють вирішальну роль у здійсненні репродуктивної функції, набуває особливої актуальності в сучасних умовах. Na+,K+-ATP-аза є трансмембранним ензимом, якому належить важлива роль у фізіології сперматозоїдів. Сперматозоїди трансгенних мишей, нокаутних за геном α4, не здатні до запліднення яйцеклітин, що вказує на вагому роль Na+,K+-ATР-ази для підтримання фертилізаційної здатності сперматозоїдів.

Метою роботи було оцінити вплив H2O2 на основні кінетичні параметри гідролізу АТР уабаїнчутливою Na+,K+-АТР-азою сперматозоїдів фертильних та інфертильних чоловіків.

Встановлено, що за дії H2O2 константа спорідненості Na+,K+-ATР-ази до АТР в сперматозоїдах чоловіків з нормо- і астенозооспермією зростає в декілька разів. Початкова максимальна швидкість гідролізу АТР суттєво знижується лише в сперматозоїдах фертильних чоловіків з нормозооспермією.

Отже, за формальними ознаками за умов дії H2O2 в сперматозоїдах фертильних чоловіків з нормозооспермією спостерігається змішаний тип інгібування (зростає спорідненість до субстрату, знижується максимальна швидкість реакції). Проте, в сперматозоїдах інфертильних чоловіків спостерігається неконкурентний тип інгібування (зростає спорідненість до субстрату, максимальна швидкість реакції достовірно не змінюється).

За умов H2O2-індукованого окидативного стресу пригнічення активності уабаїнчутливої Na+,K+-АТР-ази в сперматозоїдах чоловіків відбувається за рахунок зниження спорідненості ензиму до субстрату та зниження числа обертів ензиму (лише для сперматозоїдів фертильних чоловіків).