Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 7 червня 2018 року.

Розмір шрифту: 
ЗАСТОСУВАННЯ БІЦИКЛОЛУ У ХВОРИХ НА ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ С ПІСЛЯ ЕЛІМІНАЦІЇ ВІРУСУ З МЕТОЮ ПРОФІЛАКТИКИ ФІБРОЗУ
Ігор Ярославович Господарський, Світлана Олександрівна Ястремська, Надія Михайлівна Гаврилюк, Оксана Володимирівна Прокопчук, Олег Миколайович Кіт, Юлія Олегівна Данилевич, Надія Іванівна Рега, Людмила Петрівна Мазур, Світлана Володимирівна Даньчак, Ольга Ігорівна Зарудна, Борис Анатолійович Локай, Володимир Євгенович Городецький, Ольга Миколаївна Креховська-Лепявко, Костянтин Васильович Волинець, Ольга Валеріївна Буштинська, Ірина Володимирівна Яворська, Юлія Ярославівна Коцаба, Валентина Василівна Максимова, Ольга Миколаївна Намісняк, Людмила Миколаївна Лиха, Ольга Степанівна Усинська

Остання редакція: 2018-05-16

Аннотація


За даними ВООЗ вірусом гепатиту С інфіковано більше 180 мільйонів людей. Актуальним залишається своєчасна діагностика вираженості фіброзу печінки при хронічному вірусному гепатиті С, особливо в хворих з вираженим фіброзом для контролю його прогресування у цироз.

Метою нашого дослідження було вивчити протифіброзний вплив гепатопротекторного препарату біциклол у хворих на хронічний гепатит С після завершення противірусного лікування.

Нами обстежено 27 пацієнтів з хронічним гепатитом С без ознак цирозу та супутньої патології, віком від 20 до 68 років, які завершили курс противірусної терапії і мали встановлений рівень фіброзу F2-F3. Пацієнти рандомізовані на дві групи по 18 чоловік. Пацієнти першої групи спостерігалися протягом 3 місяців. Пацієнти другої групи додатково отримували біциклол по 1 таблетці 3 рази на добу перорально протягом дослідження. З метою визначення рівня фіброзу в  усіх хворих було застосовано  декілька неінвазивних методик: індекс APRI, рівні колагену IV типу і гідроксипроліну у сироватці крові, фібротест та еластографія зсувної хвилі.

Встановлено, що у пацієнтів обох груп до лікування здебільшого була підвищена активність АсАТ, високі показники колагену IV типу і гідроксипроліну та зниження числа тромбоцитів у периферичній крові, індекс APRI був вищим за 1,0 (Р < 0,05 для всіх показників). Метод фібротесту та еластометрії показав рівень фіброзу F2-F3.

Через 3 місяці у пацієнтів 1-ї групи показники суттєво не змінилися. Наростала активність АсАТ, рівень колагену та гідроксипроліну, що свідчило про високу інтенсивність синтезу колагену, а також зниження числа тромбоцитів (Р > 0,05 для всіх показників). Індекс фіброзу суттєво не змінювався, більше того, у 5 пацієнтів (33,3% популяції) спостерігалося наростання фібротичних явищ. Результати виявлені методом фібротесту були підтверджені методом еластографії.

У хворих, які отримували біциклол, спостерігали зниження АсАТ, колагену IV, гідроксипроліну і збільшення кількості тромбоцитів (Р < 0,05 для всіх показників). Коефіцієнта APRI, у порівнянні з показником до лікування і з даними 1-ї групи знизився (Р < 0,05). У 12 хворих спостерігали зниження індексу фіброзу методом фібротесту та еластографії, у 6 він був практично незмінним.

Застосування біциклолу загалом переносилося добре, побічних ефектів при його прийомі не спостерігалося у жодного з пацієнтів.

Таким чином, застосування гепатопротекторного препарату біциклол протягом трьох місяців забезпечує суттєве зниження інтенсивності цитолізу в печінці і супроводжується зменшенням індексів активності і фіброзу у більшості пацієнтів, які завершили курс противірусного лікування.