Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 7 червня 2018 року.

Розмір шрифту: 
ГЕНЕРАЛІЗОВАНИЙ ТЯЖКИЙ ПРАВЕЦЬ У ДІТЕЙ (АНАЛІЗ КЛІНІЧНОГО ВИПАДКУ)
Галина Андріївна Павлишин, Наталія Богданівна Галіяш, Наталія Юріївна Лучишин

Остання редакція: 2018-05-15

Аннотація


На сьогодні в Україні реєструється один з найнижчих рівнів планової вакцинації в світі. Так, за даними МОЗ України, станом на серпень 2016 року, серед дітей першого року життя проти туберкульозу щеплено 11,5% дітей, поліомієліту — 39%,  кору – 30%, від гепатиту В – 10%, і менше 2% - від  кашлюка, дифтерії та правця. За даними ВООЗ, Україна з такими показниками  у 2016 році увійшла у  топ-8 країн з найменшим охопленням вакцинацією дітей. У зв’язку з тим, діти в Україні хворіють на інфекційні хвороби, про які вже давно забули цивілізовані країни світу, зокрема, на правець.

В Україні впродовж 2011-2015 років було зареєстровано 15 випадків правця серед дітей, у 2016-2017 роках – 7 випадків, з них спостерігалися два випадки генералізованої форми правця у дітей дошкільного віку.

У хлопчика віком 5 років , що не був вакцинований, після кількох поверхневих травм шкіри розвинулась клініка генералізованої форми правця.

Висновки. Необхідна настороженість медичної спільноти щодо цього грізного захворювання, оскільки продромальний період генералізованої форми часто маскується ЛОР-патологією. Другим ключовим моментом є необхідність проведення планової вакцинації, яка є єдиним способом вберегтися від правця – хвороби, що забирає життя дітей, призводить до інвалідизації, і може виникнути після будь-якої травми з пошкодженням шкірних покривів, слизових, забруднених спорами збудника, дуже стійкими до умов зовнішнього середовища.