Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 7 червня 2018 року.

Розмір шрифту: 
ДИНАМІКА КЛІТИННОГО СКЛАДУ ПЕЧІНКИ ЩУРІВ В РАННЬОМУ ПІСЛЯНАТАЛЬНОМУ ПЕРІОДІ ПІСЛЯ ВНУТРІШНЬОУТРОБНОГО ВПЛИВУ АНТИГЕНУ
Павло Валерійович Богданов, Олена Анатоліївна Григор’єва

Остання редакція: 2018-05-11

Аннотація


Григор’єва О.А., Богданов П.В., Мамай І.Ю.

Запорізький державний медичний університет

Під час вагітності організм жінки найбільш уразливий до проникнення бактеріальних та вірусних збудників, що можуть впливати на нормальний перебіг вагітності і розвиток плода його органів та систем.

Мета дослідження - встановити динаміку клітинного складу печінки щурів в ранньому післянатальному періоді після внутрішньоутробного впливу антигену. Матеріали та методи: в роботі досліджено печінку 72 лабораторних щурів. Тварини поділені на 3 групи: 1– інтактна, 2– контрольна, 3 – експериментальна. Останнім на 18 добу антенатального періоду внутрішньоплідно вводили антиген за методом М.А. Волошина. В якості антигену використовували анатоксин стафілококовий 0,05мл розведення 1:10. Тварин виводили з експерименту на 1,3,7,14 добу життя. За допомогою гістологічного, морфометричного та статистичного методів підраховували кількість клітин печінки в центральній та периферичній зоні часточок. Статистичну значимість відмінностей між середніми показниками оцінювали за допомогою t-критерія Стьюдента. Результати вважали вірогідними при р≤0,05.

Отримані результати та обговорення. У новонароджених щурів з експериментальної групи в центральній зоні часточок виявлено статистично значиме збільшення кількості багатоядерних гепатоцитів. Поряд з цим зменшується кількість ендотеліоцитів синусоїдів та гемопоетичних клітин. На 14 добу виявляється значиме збільшення кількості зірчастих макрофагоцитів в периферичній зоні часточок. Звертає увагу, що в обох зонах зменшена кількість гемопоетичних клітин на всіх строках спостереження та їх зникнення на 14 добу. Висновки. У щурів після антенатального введення антигену змінюється клітинний склад печінкових часточок та спостерігається більш раннє зникнення гемопоетичних клітин в печінці. Перспективи. В подальшому планується продовжити дослідження клітинного складу печінки на більш пізніх строках, а також з використанням  гістохімічних методів.