Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 7 червня 2018 року.

Розмір шрифту: 
Взаємозв′язок васкулоендотеліального фактору росту зі станом мінеральної щільності кісткової тканини у жінок з ішемічною хворобою серця.
Наталія Сергіївна Михайловська, Ірина Олегівна Стецюк

Остання редакція: 2018-04-11

Аннотація


З метою дослідити взаємозв′язок васкулоендотеліального фактору А (ВЕФР-А) зі станом мінеральної щільності кісткової тканини (МЩКТ) у жінок з ІХС до відкритого проспективного дослідження в паралельних групах залучено 91 жінка з діагнозом ІХС: стенокардія напруги ІІ-ІІІ ФК Залежно від стану МЩКТ усі хворі були розділені на 3 групи: 1 група (порівняння) - 19 жінок з ІХС і нормальними показниками МЩКТ; 2 група - 27 жінок, хворих на ІХС з остеопенією ; 3 група - 34 жінки з ІХС з остеопорозом. Проводили визначення рівня ВЕФР-А імуноферментним методом та показників МЩКТ за допомогою ультразвукової остеоденсітометрії на апараті Omnisense 7000, використовували алгоритм FRAX для оцінки 10-річного ризику виникнення переломів. Для жінок, хворих на ІХС, спостерігається зростання рівня ВЕФР паралельно зі зниженням МЩКТ та збільшенням 10-річного ризику розвитку переломів, що є максимально вираженим у групі з постменопаузальним остеопорозом. Наявність взаємозв’язку між рівнем ВЕФР та станом кісткового ремоделювання підтверджується результатами кореляційного аналізу. Виявлені за допомогою ROC-аналізу критичні значення ВЕФР-А щодо наявності остеопенії та остеопорозу можна використовувати з метою діагностики порушень МЩКТ.