Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 7 червня 2018 року.

Розмір шрифту: 
ВИВЧЕННЯ РІВНЯ ЕКСПРЕСІЇ БІЛКІВ Кі-67 І Hsp90α В УРОТЕЛІЇ СЕЧОВОГО МІХУРА ЗА УМОВ ВЖИВАННЯ ВІТАМІНУ Е ПІД ЧАС ДІЇ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ ТА ПІСЛЯ ЇХ ВІДМІНИ
Владислав Сікора

Остання редакція: 2018-04-18

Аннотація


Вступ. Уротеліальне покриття сечового міхура (СМ) постійно піддається дії чинників ендогенного та екзогенного походження з різноманітною специфікою ушкодження. Здебільшого, розвиток та характер патології СМ залежить від стану цілісності епітелію. Сьогодні, значну увагу приділяють факторам, які пов’язані із забрудненням навколишнього середовища, а саме важким металам (ВМ), так, як їх дія може бути непередбачуваною та надзвичайно шкідливою, зважаючи на варіабельність комбінації та концентрацій металів.

Мета дослідження: вивчити особливості імуногістохімічної експресії Hsp90α та Ki-67 в епітелії СМ за умов вживання суміші ВМ у підвищених концентраціях та вітаміну Е, а також у період реадаптації з пролонгацією коригуючої терапії.

Матеріали та методи. СМ було отримано від тварин, яких поділили на 3 групи: контрольну; І експериментальну – щури вживали комбінацію ВМ та вітамін Е протягом 30 та 90 днів; ІІ експериментальну – щури отримували коректор протягом 30 та 90 днів реадаптації після відміни впливу металів-мікроелементів. З метою визначення властивостей білків теплового шоку та проліферативної активності використовували маркери Кі-67 і Hsp90α.

Результати. Під час імуногістохімічного дослідження виявлено зростання кількості позитивно-забарвлених клітин в епітелії СМ до маркерів Кі-67 і Hsp90α. З пролонгацією термінів досліду у І експериментальній групі спостерігалося помірне наростання відсотку проліферативного потенціалу, що розцінювалося як помірнопозитивна реакція. У ці ж терміни імуноекспресія рецепторів до білка Hsp90 сягала максимального значення на 30 добу та підтримувалася  на такому ж рівні на 90 добу. У період реадаптації відмічалось поступове послаблення синтезу білків до Кі-67 з підтриманням проліферативної активності уротеліоцитів на помірному рівні на 30 добу, у той же час з пролонгацією експерименту до 90 днів слабопозитивна реакція ідентифікувалася у поодинових клітинах. Нsp90α позитивно забарвленні клітини чергувалися з ділянками негативної реакції протягом всього уротеліального пласту, що вказало на помірнопозитивну реакцію на 30 добу з поступовою індукцією шаперонів до слабопозитивної реакції на 90 добу. Кореляційний аналіз виявив силу взаємозв'язку (r=0,41, р<0,001) результатів надлишкової експресії Кі-67 та Hsph90α у епітелії СМ.

Висновки. Тривале вживання комбінації ВМ і вітаміну Е супроводжувалося зростанням рівня експресії Hsp90α та Ki-67 в епітелії СМ з подальшим зменшенням їх активності на тлі пролонгації застосування коректора у відновний період, що підтверджено кореляційними взаємозв’язками. Імуноекспресія досліджуваних білків, скоріш за все, виникає у відповідь на надходження токсичних речовин до органа.